Стратегически бомбардировач на военновъздушните сили на САЩ се е приближил до границите на руския ексклав Калининградска област, съобщават руските медии, цитирайки данни от мониторинговия сайт Plane Radar.

В 11:45 часа московско време (10:45 българско) самолетът Boeing B-52H Stratofortress с бордови номер 60-0024 е излетял от авиобазата Феърфорд във Великобритания. В 13:20 часа бомбардировачът е отработил условна атака срещу базата на Балтийския флот на Русия в Калининград.

Военен самолет на САЩ засечен близо до руските военни бази в Сирия

Военен самолет на САЩ засечен близо до руските военни бази в Сирия

Базите в Латакия и Тартус

Полетът е бил извършен на височина от около 8000 метра.

Boeing B-52H Stratofortress е стратегически бомбардировач, който е на въоръжение във военновъздушните сили на САЩ от 1955 г. Самолетът е способен да превозва различни видове оръжия, включително и ядрени.

В последно време значително се увеличи активността на чуждестранни разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати в близост до границите на Русия. В понеделник например Boeing B-52H Stratofortress е бил забелязан край границите на Ленинградска област. Тогава американските пилоти също са симулирали бомбардировки на база на Балтийския флот, като са се приближили на 191 км от Санкт Петербург.