Разходите за развитие на ядрената и ракетна програма на КНДР вече надвишават 3.24 милиарда долара. Тези пари са достатъчни да се гарантират запаси от царевица за населението на Северна Корея за период от три години, съобщават южнокорейски и японски новинарски агенции, позовавайки се на експерти, предаде РИА Новости.

Според оценка на специалисти от южнокорейското министерство на отбраната, разходите на Пхенян за разработване и усъвършенстване на ракетните технологии и съответната поддържаща инфраструктура се оценяват на 1.74 милиарда долара. Още около 1.5 милиарда долара са били изхарчени за развитие на севернокорейската ядрена програма и за проведения трети ядрен опит през февруари тази година.

По специално, приблизително 840 милиона долара са изразходени за развитие на балистични ракети, а 600 милиона за изграждане на стартови площадки за ракети с далечен обсег на действие. Около 150 милиона долара са отишли за изграждане на научноизследователски центрове и институции.

Представителите на южнокорейското ведомство отбелязват, че изхарчените средства за ядрената и ракетна програма на Северна Корея са достатъчни за закупуването на 10.66 милиона тона царевица, което е запас за три години.

В началото на април се появиха предположения, че Северна Корея може да осъществи тестов пуск на балистична ракета със среден обсег на действие - „Мусудан".

Междувременно Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в Сеул, призова властите в КНДР да „прекратят заплашителната риторика и действия".