Деветте държави в света с ядрено оръжие продължават да модернизират своите ядрени оръжия, посочва Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI).

В доклада на шведския мозъчен тръст се отбелязва, че страните са задълбочили зависимостта си от такова възпиране през 2023 г.

"Не сме виждали ядрени оръжия да играят толкова важна роля в международните отношения от времето на Студената война", заяви Уилфред Уан, директор на програмата за оръжия за масово унищожение на SIPRI.

По-рано този месец Русия и нейният съюзник Беларус започнаха втори етап от учения, предназначени да обучат войските за работа с тактически ядрени оръжия - част от усилията на Кремъл да обезкуражи Запада да увеличи подкрепата си за Украйна.

В отделен доклад Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) посочва, че деветте ядрени държави са похарчили общо 91,4 милиарда долара за своите арсенали през 2023 г. - което се равнява на 2898 долара на секунда. Базираната в Женева коалиция от активисти за разоръжаване спечели Нобеловата награда за мир през 2017 г.

Светът е пред нова ядрена надпревара

Светът е пред нова ядрена надпревара

Предупреждение от SIPRI

Групата посочва, че цифрите показват увеличение с 10,7 милиарда долара на разходите в световен мащаб за ядрени оръжия през 2023 г. в сравнение с 2022 г., като Съединените щати съставляват 80% от това увеличение. Делът на САЩ от общите разходи - 51,5 милиарда долара, е повече от всички останали държави с ядрено оръжие, взети заедно.

"Има значителна възходяща тенденция в размера на средствата, отделени за разработването на тези най-нехуманни и разрушителни оръжия през последните пет години", отчете Алиша Сандърс-Закре, координатор по политики и изследвания в ICAN.

Следващата страна с най-големи разноски е Китай с 11,8 милиарда долара, а Русия е похарчила третата по големина сума - 8,3 милиарда долара.

"Всички тези средства не подобряват глобалната сигурност, а всъщност застрашават хората, където и да живеят те", подчерта Сандърс-Закре.

НАТО дискутира поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

НАТО дискутира поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

Ядрените оръжия са върховната гаранция за сигурност на Алианса и средство за запазване на мира

SIPRI изчисли, че около 2100 от разположените бойни глави са били поддържани в състояние на висока оперативна готовност за балистични ракети и почти всички принадлежат на Русия или САЩ. Въпреки това се уточнява, че за първи път Китай също има някои бойни глави в състояние на висока оперативна готовност.

"За съжаление продължаваме да виждаме ежегодно нарастване на броя на действащите ядрени бойни глави", заяви Дан Смит, директор на SIPRI. Той добави, че тенденцията вероятно ще се ускори през следващите години "и е изключително обезпокоителна".

Русия и Съединените щати заедно притежават почти 90% от всички ядрени оръжия. Размерите на техните военни запаси са останали относително стабилни през 2023 г., въпреки че се оценява, че Русия е разположила около 36 бойни глави с оперативни сили повече, отколкото през януари 2023 г., отбелязва SIPRI.

В годишния доклад на SIPRI за 2024 г. се посочва, че прозрачността по отношение на ядрените сили е намаляла и в двете страни след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., а дебатите около споразуменията за споделяне на ядрени оръжия са се увеличили по важност.

Вашингтон прекрати двустранния диалог за стратегическа стабилност с Русия, а миналата година Москва обяви, че спира участието си в новия ядрен договор START.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Москва и нейният съюзник Беларус упражняват разполагане на такъв тип оръжия

От общия глобален инвентар от приблизително 12 121 бойни глави през януари, около 9 585 са били във военни запаси за потенциална употреба. Приблизително 3904 от тези бойни глави са били разположени с ракети и самолети - което е с 60 повече спрямо януари 2023 г. - а останалите са били в централно хранилище.

В Азия Индия, Пакистан и Северна Корея се стремят към способности за разполагане на множество бойни глави върху балистични ракети, отбеляза SIPRI. Съединените щати, Русия, Франция, Великобритания и Китай имат този капацитет, което позволява бързо потенциално увеличаване на разположените бойни глави, както и възможността за ядрените държави да заплашват с унищожаването на значително повече цели. Деветата ядрена страна е Израел.