Япония потвърди в понеделник, че е била информирана от Пхенян, че изстрелването на сателит може да се случи още тази седмица, съобщава АФП. 

Токио предупреди обаче, че Северът може в действителност да планира тест на балистична ракета в нарушение на санкциите.

Ри Пьонг Чол, заместник-председател на централната военна комисия на управляващата партия, каза, че "военният разузнавателен сателит № 1" ще бъде "изстрелян през юни".

Този сателит, заедно с "различни разузнавателни средства, които предстои да бъдат тествани наскоро, са незаменими за проследяване, наблюдение и справяне предварително в реално време с опасните военни действия на САЩ и техните васални сили", се казва в изявлението.

КНДР изстрелва спътник след 31 май

КНДР изстрелва спътник след 31 май

Северна Корея е уведомила Япония за плана си

Позовавайки се на безразсъдни действия на Вашингтон и Сеул, Ри каза, че Северна Корея чувства "необходимостта да разшири средствата за разузнаване и информация и да подобри различни отбранителни и нападателни оръжия" в опит да засили военната готовност.

Служителят също така обвини Съединените щати в провеждането на "враждебни въздушни шпионски дейности на Корейския полуостров и в близост до него".

Северна Корея информира Япония, че ще изстреля ракета между 31 май и 11 юни, идентифицирайки водите близо до Жълто море, Източнокитайско море и на изток от остров Лусон във Филипините като зони за предупреждение, каза говорител на японската брегова охрана.

Такива зони обикновено се определят за падащи отломки или степени на ракети.

През 2012 и 2016 г. Пхенян тества балистични ракети, които нарече сателитни изстрелвания. Двете прелетяха над южната част на Окинава в Япония.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун този месец инспектира първия военен шпионски сателит на страната, докато беше подготвен за изстрелване, и даде зелена светлина за неговия "бъдещ план за действие".