Премиерът на Япония Фумио Кишида ще трябва да премести плануваната си визита в САЩ за 2022 г. Тази прогноза публикува в събота телевизия NHK, цитирана от ТАСС.

По негови данни, международните посещения на премиера в значителна степен се усложняват заради разпространения в света нов щам на коронавируса - Омикрон. Заради това сега Кисида е зает с важни въпроси на вътрешната политика, включително и формиране на бюджета на Япония за следващата финансова година.

Японският премиер в събота по време на среща с журналисти заяви, че въпросната визита е на ниво съгласуване. "За нашия японо-американски алианс е много важно да бъдат проведени преговори на високо ниво. При възможната визита трябва да се отчитат много фактори, включително ситуацията в САЩ. Този въпрос се намира на ниво съгласуване. Разчитам да посетя САЩ колкото е възможно по-скоро след приключване на сегашната сесия на парламента (21 декември)", допълни Кисида.

По-рано японските медии съобщиха, че премиерът разчита да посети САЩ през декември заради проведените преговори с американския президент Джо Байдън.

Припомняме, още след встъпването си премиерът на Япония разговаря с американския президент Джо Байдън.

Разговорът е продължил около 20 минути. "Потвърдихме готовността си да продължим да укрепваме японо-американския съюз, да работим по прилагането на концепцията за свободен и отворен тихоокеански регион", каза Кишида. Новият японски премиер също подчерта, че в разговора Байдън потвърди ангажиментите си да защитава Япония в съответствие с петия член на договора за сигурност и че те се простират до островите Сенкаку.