Ал Болани - иракският вътрешен министърВътрешните министри на Йордания и Ирак, както и високопоставени представители на реда на двете страни се срещнаха, за да координират действията и стратегиите си за борбата срещу тероризма, както и за да обменят информация за терористични групи като Ал Кайда.

Тези групи организират различни терористични атаки на територията и на Ирак, и на Йордания, уточняват високопоставени представители от двете страни, цитирани от АП.

Еднодневната среща се организира дни след като бе публикуван докладът на комисията Хамилтън - Бейкър, свързан със ситуацията в Ирак.
Припомняме, че иракският президент Талабани разкритикува изводите от доклада и дори обяви, че като цяло го отхвърля.
Причините са, че работната група, изготвила доклада, подценява суверенитета и Конституцията на Ирак.

От друга страна обаче в доклада бе препоръчано шестте страни, съседни на Ирак, да вземат активна роля в борбата срещу насилието в страната на Талабани.  

Срещата между йорданския вътрешен министър Ейд Ал Файез, иракския му колега Джауад Ал Болани, иракския министър на националната сигурност Шеруан Ал Уаели, както и други представители на реда на двете страни се провела при закрити врати.

От АП коментират, че срещата между иракските и йорданските висши служители на вътрешните министерства става факт 13 месеца след като иракски атентатори самоубийци, членове на Ал Кайда, се взривиха в три хотела в столицата на Йордания. Припомняме, че тогава загинаха 60 души.

От АП уточняват, че в Йордания живеят около 660 000 иракчани, половината от които са шити.