Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че 40-местният марж на проевропейската коалиция в новия Европейски парламент "ще бъде достатъчен", за да гарантира преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

В интервю за италианския вестник La Stampa, Юнкер каза, че фон дер Лайен "няма нужда да търси подкрепата на евродепутатите от партията "Италиански братя" или дори на Джорджия Мелони в Съвета". Той подчерта, че "мнозинството не трябва да се разширява до партиите на крайната десница".

Фон дер Лайен, която е водещият кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), получи малко мнозинство след европейските избори, което мнозина очакват да се окаже илюзорно. Тя се нуждае от 361 евродепутати, за да бъде одобрена за втори мандат начело на Комисията, а коалицията от центристки групи, която я избра миналия път - нейната ЕНП, ляво-центристките Социалисти и демократи (СиД) и либералната "Обнови Европа" - спечели почти 400 места.

Ако не успее да събере достатъчно гласове от трите най-големи групи, фон дер Лайен ще трябва да избира: да търси подкрепа от Зелените, които искат климатични гаранции, които нейната ЕНП едва ли би дала; да се сближи с твърдата десница на италианския премиер Мелони и да рискува да загуби своята коалиция, или и двете, надявайки се, че всички просто ще решат, че предпочитат да работят с нея, отколкото с алтернативите.

"Мен ме успокоява фактът, че все още има проевропейско мнозинство в Европейския парламент с центристките сили, но оставам загрижен и обезпокоен от възхода на крайната десница", заяви Юнкер, който ръководеше Европейската комисията от 2014 до 2019 година. Той добави: "Това е вече утвърдило се явление, но представлява опасност за Европейския съюз, тъй като застрашава духа на солидарност, който трябва да характеризира действията на блока".

Урсула фон дер Лайен търси съюзници в политическия център за новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен търси съюзници в политическия център за новата Европейска комисия

Тя обяви началото на преговорите