Южна Корея заяви в четвъртък, че ще преразгледа възможността за доставка на оръжия на Украйна, съобщи Yonhap news, цитирайки официален представител, след като лидерите на Северна Корея и Русия подписаха пакт, обещаващ взаимна защита в случай на война.

В официално изявление, публикувано в четвъртък, Сеул също осъди всеобхватното споразумение за стратегическо партньорство, подписано от лидерите на Северна Корея и Русия тази седмица, заявявайки, че то нарушава санкциите на ООН.

"Правителството ясно подчертава, че всяко сътрудничество, което пряко или косвено помага на Северна Корея да увеличи военната си мощ, е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подлежи на наблюдение и санкции от страна на международната общност", се казва в изявление на президентската канцелария, добавяйки, че такова нарушение би влошило отношенията на Сеул с Москва.

Ръководителят на отдела за национална сигурност на Южна Корея Чанг Хо-джин заяви че "конкретните мерки ще бъдат оповестени по-късно".

"Ще бъде интересно да видим как ще отговори Русия, вместо да говорим предварително за нашите планове", казва източникът на Yonhap.

Южна Корея също така въвежда допълнителни санкции срещу Русия, които ще засегнат четири кораба, пет организации и осем души.

През юли 2023 г. южнокорейският президент Юн Сок Йол пристигна в Киев и обяви, че страната му възнамерява да разшири мащаба на подкрепата за Украйна.

Южнокорейските власти по правило не доставят оръжие на враждуващи страни, но след началото на руската инвазия в Сеул все по-често се чуват призиви да се направи изключение за Украйна.

По време на войната в Украйна Южна Корея, според съобщения в медиите, е дала на лизинг половин милион 155 мм боеприпаси на Съединените щати.

Този метод на доставка на оръжие беше избран, за да се гарантира, че Сеул е възможно най-малко ангажиран в процеса на военна помощ на Киев, но Вашингтон активно доставя боеприпаси на украинците, изчерпвайки резервите си, а корейските снаряди просто ще помогнат на американците да се справят с този проблем.

Столтенберг зове за единен фронт на демокрациите срещу авторитаризма

Столтенберг зове за единен фронт на демокрациите срещу авторитаризма

НАТО следи с тревога сближаването на Русия с КНДР, Китай и Иран