Южнокорейската разузнавателна агенция съобщи, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да страда от разстройство на съня, но и тежка зависимост от алкохол и цигари.

Това съобщи "Блумбърг".

Ю Санг-бом, депутат от управляващата в Южна Корея партия и секретар на парламентарната комисия по разузнаване, заяви пред репортери, че Северна Корея наскоро е внесла големи количества чуждестранни цигари от марки като Marlboro и Dunhill, както и висококачествени закуски, които традиционно се сервират с алкохол. Той добави, че анализът от изкуствения интелект за здравето на Ким Чен-ун разкрива, че той тежи около 140 кг.

Националната разузнавателна служба заяви пред законодателите, че севернокорейските власти "интензивно" събират чуждестранна медицинска информация за високопоставени служители, които страдат от безсъние, включително информация за лекарства, използвани за лечението му, като золпидем.

През лятото на 2021 г. на населението на Северна Корея беше забранено да обсъжда външния вид на диктатора след отслабването му.

По-късно през есента беше съобщено, че севернокорейският диктатор Ким Чен-ун е отслабнал с 20 килограма през последните две години. Тогава служители на южнокорейското разузнаване съобщиха, че Ким Чен-ун няма здравословни проблеми, за които често се съобщаваше в медиите.

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Напрежение в стратегически регион

В Сеул също така се смяташе, че комунистическият режим е работил върху новия имидж на лидера на КНДР.

А към края на 2021 г. стана забележимо, че лидерът на КНДР продължава да отслабва бързо. Промените във външния вид на диктатора бяха обяснени от местните власти и медиите с последиците от "страданията" на лидера на страната.