Хиляди израелци протестираха в Тел Авив в събота за 13-а поредна седмица срещу спорната реформа на съдебната система, която сега е замразена от правителството, докато се водят разговори с представители на партиите.

Носейки израелски знамена, хората преминаха през центъра на търговския център на Израел, скандирайки "демокрация" и носейки плакати, осъждащи твърдото дясно правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

В други градове се проведоха по-малобройни митинги.

Демонстрациите избухнаха през януари, след като коалицията обяви своя пакет от реформи, който според правителството е необходим за възстановяване на баланса между правомощията на законодателите и съдебната власт.

Предложените реформи ще ограничат правомощията на Върховния съд и ще дадат на политиците по-големи правомощия при избора на съдии, което според опонентите може да застраши израелската демокрация.

В понеделник Нетаняху обяви "пауза" в приемането на необходимото законодателство в парламента, в условията на обща стачка, предизвикана от съобщението му, че уволнява министъра на отбраната Йоав Галант за това, че е призовал за точно такава пауза.

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Отношенията между съюзниците са подложени на изпитание

Във вторник представители на повечето парламентарни партии започнаха разговори в резиденцията на президента Исаак Херцог, за да се опитат да формулират законодателство, което да бъде приемливо и за двете страни на политическия спектър.

Нямаше непосредствени данни за демонстрациите в събота в сравнение с предишните седмици.

Много политически коментатори и представители на опозицията изразиха скептицизъм по отношение на шансовете на посредническите усилия на Херцог, като коалицията заяви, че ако разговорите се провалят, ще завърши законодателството на следващата парламентарна сесия.

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Скептицизмът продължава да е голям

Междувременно Нетаняху не е представил на Галант изискваното от закона писмо за уволнение, така че министърът на отбраната изпълнява задълженията си както обикновено.