Щетите, нанесени на украинския Буча от руската армия, според експерти от Министерството на икономиката, са за 449 милиона долара.

Това написа във Фейсбук кметът на Бучанск Анатолий Федорук, цитиран от "Укринформ".

"Продължаваме да отчитаме щетите, нанесени на бучанската общност от руската армия. Само в Буча, според експерти от Министерството на икономиката, преките и косвените загуби възлизат на 449 милиона щатски долара. Това са загубите, които са документирани от 10 май като част от проекта "Русия ще плати" и ще бъде представен на руската страна", каза Федорук.

Той дава данни за разрушенията: общо 1354 сгради са били повредени в община Бучанска. 1230 от тях са жилищни сгради. По-специално, 1051 са частни жилищни и 179 са жилищни сгради. Почти половината от тях вече са разгледани от специални комисии, които съставят дефектни актове.

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Кметът предупреждава жителите засега да не се връщат в града

124 са нежилищни помещения, по-специално сред тях:

● 29 - учебни заведения;

● 9 - лечебни заведения;

● 5 - административни и религиозни сгради;

● 12 - комунални съоръжения;

● 69 - търговски вериги и други търговски обекти.

Проучените 178 структури са със 75-100% повреди, което означава, че не могат да бъдат възстановени. По-специално става дума за 149 частни жилищни сгради и 10 високи сгради.

Що се отнася до инфраструктурата на общността, като цяло бяха унищожени 55 км електропроводи, 75 км газопровод и 10 км водопровод, бомбардирани са тягова електроцентрала и водоснабдителни съоръжения, които централно захранват Буча с електричество и вода.

В Черниговска област, в резултат на военни действия са разрушени или повредени почти 3500 сгради, от които 80% са жилищни.

Германия обяви за трудно предаването руски активи на Украйна

Германия обяви за трудно предаването руски активи на Украйна

Може да има основателни причини за опит за подобен акт, но те трябва да бъдат приведени в съответствие със закона

Припомняме, че повече от 400 тела на загинали бяха открити в Буча.