Русия търси всякакви инструменти за влияние върху ситуацията в Украйна. Това каза съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михайло Подоляк, цитиран от "Укринформ". 

Така той коментира отравянето на съпругата на ръководителя на военното разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов и няколко служители.

"Русия активно търси всякакви технологични инструменти, за да повлияе на вътрешната ситуация в Украйна днес. От какво се нуждае Русия днес? Много просто. Русия трябва да предизвика максимална паника, да ни тласне до точката на максимална депресия и несъмнено да създаде хаос под всякаква форма. Какво е нужно за това? Информационни провокации, спекулации, технологични отравяния, защото, между другото, това е характерно за руските спецслужби", каза Подоляк.

Подоляк отбеляза, че определена група длъжностни лица в Украйна "предизвиква силни чувства в политическия елит на Руската федерация".

Опитали се да отровят жената на шефа на украинското разузнаване с тежки метали
Обновена

Опитали се да отровят жената на шефа на украинското разузнаване с тежки метали

Информацията е официално потвърдена от ведомството

"Несъмнено те търсят инструменти за влияние. И следователно те несъмнено ще работят върху тези длъжностни лица. Трябва да се отнасяме към това отговорно и да го контролираме", каза Подоляк.

Той добави, че мрежовата инфраструктура на руските спецслужби винаги е функционирала и все още съществува в Украйна. Също така, според него, агентите не винаги веднага се "размразяват" и започват определени действия.

Припомняме, че съпругата на ръководителя на военното разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна Мариана Буданова и няколко служители са били отровени с тежки метали.

През 20004 година с диоксин бе отровен тогавашния кандидат за украински президент Виктор Юшченко. Той след това стана президент и насочи Украйна към твърдо прозападен курс, но загуби следващите избори от проруски настроения Виктор Янукович.

Отравянето така и не бе потвърдено от украински съд. Самият Юшченко обвиняваше за отравянето си Москва.

Кремъл е обвиняван за отравянето на руски опозиционери и противници на властта на Владимир Путин. Най-изявеният критик на руския президент борец с корупцията Алексей Навални, който се почувства зле по време на полет над Сибир през лятото на 2020 година и бе настанен в болницата с град Омск, а по-късно бе прехвърлен в болницата "Шарите" в Берлин, където лекарите доказаха отравяне с невропаралитично вещество от типа "Новичок".