От Антикорупционната неправителствена организация "Прозрачност без граници" (Transparency International) призоваха за по-строги етични правила в Европейския парламент, съобщи БНР.

Този призив идва след като стана ясно, че 170 евродепутати от предишния мандат до 2014 г. са намерили работа в частния сектор. Почти 1/3 от тях работят за лобистки фирми в Брюксел, според доклад на организацията, публикуван днес в белгийската столица.

Европарламентът разследва разкритията от Panama Papers

Европарламентът разследва разкритията от Panama Papers

По предложение на председателския съвет

Половината от 27-те бивши еврокомисари на предишната комисия "Барозу", също са наети от компании, вписани в регистъра с лобистки организации. За разлика от комисарите обаче, евродепутатите нямат ограничителен период за професионална реализация след приключването на мандата им.

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас припомни, че институцията има най-строгия кодекс на поведение. "Ние имаме най-строгите изисквания в сравнение с всички останали международни организации или национални правителства", каза Схинас.

Четири жени кандидати за наследници на Кристалина Георгиева в ЕК

Четири жени кандидати за наследници на Кристалина Георгиева в ЕК

Захариева, Павлова, Цанова и Иванова

Припомняме, сега България е без свой еврокомисар, след като Кристалина Георгиева напусна ЕК. От 2 януари тя пое висок пост в Световната банка. Малко преди това нейната кандидатура бе одобрена от кабинета "Борисов-2", за да се състезава за битката за председателския пост на ООН, но тя не спечели.