Русия предупреди ООН, че военните възможности за справяне със заплахите от ядрените и балистични програми на Северна Корея са напълно неприемливи и ще имат катастрофални последици. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Зам.-министърът на външните работи Генади Гатилов заяви пред Съвета за сигурност, че предложенията на Китай за повторно започване на преговорите със Северна Корея трябва да бъдат сериозно разгледани. Той допълни, че само санкциите няма да работят.

Самата Северна Корея действа по неприемлив начин. В същото време възможностите за използване на сила са напълно неприемливи и могат да доведат до катастрофални последствия.

Заплахата от Северна Корея е реална, предупреди САЩ

Заплахата от Северна Корея е реална, предупреди САЩ

Готови са и на военни действия срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН се събра, за да опита да постигне споразумение за световен отговор на Северна Корея. САЩ твърдят, че трябва да се включи и Китай, който да засили натиска върху съюзника си Пхенян.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че САЩ са готови при необходимост и на военни мерки срещу Северна Корея.

Руският зам.-министър Готилов заяви, че реториката и безразсъдното "показване на мускули" срещу Северна Корея може да доведе до грешки, който биха имали страшни последици.

Предложението на Китай за замразяване на военните програми на Северна Корея в замяна на спиране на военните учения на САЩ и Южна Корея са идеи, които заслужават сериозно внимание, допълни Готилов.

САЩ отхвърли предложението на Китай и настоя, че първо Северна Корея трябва да предприеме стъпки да покаже, че е готова да се откаже от военните си програми.