Преди време общността на ватенките изпадна във възторг от хрумването на Владимир Путин, което стана известно като "Няма ни там", и плоските шеги в стил "военната униформа може да се купи от всеки магазин", се казва в коментар, публикуван в блога "Забранено мнение" в социалната мрежа Телеграм. (Авторът има предвид нахлуването на Русия в Крим през 2014 г., когато Путин отрече, че воюващите там войници в руска униформа са руснаци - б.р.)

Оттогава технологията беше изпробвана, набра сила и фактически се превърна в официална военна доктрина на Руската федерация.

Дори във формално официалната война в Сирия лозунгът "Няма ни там" се прилага безразсъдно, особено в ситуации, когато трябва да се скрият реалните загуби — както загиналите официални военни, така и наемниците.

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Много са тежко пострадалите…

Всъщност за наемниците изобщо не става дума — дори не се признава, че има такива, но със загубите при федералните сили ситуацията не е много по-добра. На 15 март тази година беше заявено, че общите загуби на руските военни през цялата война са 112 загинали. Същото число беше посочено и на 30 септември 2018 г., тоест излиза, че за две години и половина броят на загиналите не се е променил. Но най-малкото през март 2019 г. официално беше обявена смъртта на трима руски военни при засада край Деир ал Зор.

Същото история се повтори при нахлуването в Централноафриканската република, а да не говорим за продължаващата и до днес война в Украйна - там отричането на очевидното се превърна в норма.

Сега технологията "Няма ни там" с пълен боен размах дойде и на територията на Русия.

Путин навсякъде говори за напълно доброволния принцип при ваксинацията на населението, а надолу по вертикала се прави точно обратното - използват се насилие и терор като единствените инструменти, с които може да се постигнат планираните показатели.

Още краища в Русия правят COVID-19 ваксините задължителни за персонала на компаниите

Още краища в Русия правят COVID-19 ваксините задължителни за персонала на компаниите

Критици твърдят, че няма правно основание за изискването

Президентът разперва ръце и в най-добрия случай се оправдава, че е местна инициатива. Междувременно продължава твърдо и неотклонно да говори за доброволност.

Отричането на очевидното и известното е базисна особеност на технологията "Няма ни там". Лъжата, която бе превърната в спойка и основа на цялата руска политика, сега е обърната директно срещу населението на Русия. "Няма ни там" е технология за водене на война. Тъпа, примитивна, но с чисто военно приложение. В мирни условия тя е безполезна.

Фактът, че срещу руснаците днес се прилагат същите методи, с чиято помощ Кремъл осъществява агресия, интервенции и нахлувания в други страни, говори единствено, че днес обект на нападението е руският народ. Кремъл директно обявява цялото население на страната за свой смъртен враг, с който не се преговаря.

Целият смисъл на технологията "Няма ни там" се изразява в това населението да бъде накарано и занапред да вярва, че е на една страна с режима и да не оказва съпротива на врага си.

Как може то да оказва съпротива, ако Самият Путин е казал, че инжекциите са доброволни, а конституцията е свята и нерушима.

Нима може да излъже?