Украинското правителство забрани на държавните чиновници да пътуват в чужбина. Украинските държавни служители вече могат да пътуват извън Украйна само в командировки, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Народни депутати, служители, представители на местната власт, прокурори, съдии и много други длъжностни лица могат да преминават държавната граница само на основание командировка. Допуска се да пътуват в чужбина за преговори, за лечение, за отглеждане на непълнолетни деца, но не и за почивка", заяви премиерът на Украйна Денис Шмигал, цитиран от УНИАН.

По-рано подобно решение взе Съветът за национална сигурност на Украйна, което засягаше висшите държавни служители.

Заради новогодишно пътуване до Испания зам.-главният прокурор Алексей Симоненко вече подаде оставка. Депутатът от Върховната Рада от партията "Слуга на народа" Николай Тищенко е бил видян в Тайланд, където се твърди, че е провел среща с украинската общност. Той бе изключен от фракцията на партията и от самата партия.

Украински медии съобщиха, че Симоненко е бил на 10-дневна почивка в Марбеля, Испания, въпреки че президентът Володимир Зеленски забрани на длъжностни лица да пътуват в чужбина за неправителствени цели.

Впоследствие стана ясно, че губернаторите на пет украински области също са освободени от длъжност.

Министърът на кабинета на министрите Олег Немчинов съобщи, че са уволнени ръководителите и на Днепропетровска, Запорожка, Киевска, Сумска и Херсонска област.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на украинската президентска канцелария, също подаде оставка. Поста си доброволно напусна и заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов, който бе обвинен в закупуване на храна за армията по завишени цени.

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения