Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили подозира, че е бил подготвен заговор за въвличане на страната му в конфликт с Русия, подобно на начина, по който са се развили събитията в Украйна, съобщава ТАСС.

"Страната е изправена пред реалната заплаха да стане мишена на заговор за отваряне на втори фронт срещу Русия", предупреди той депутатите в парламента.

"Бих искал да напомня на всички, че страната ни все още не се е присъединила нито към Европейския съюз, нито към НАТО. Нямаме гаранции за сигурност и бих искал да повторя, че 20% от страната ни е под окупацията на ядрена сила №1 (Русия - ТАСС)", подчерта грузинският премиер.

В Русия заговориха за грузински Майдан

В Русия заговориха за грузински Майдан

Сергей Лавров говори, че в Грузия се случва опит за силова смяна на правителството

Според Гарибашвили в Грузия има сили, които се стремят да дестабилизират ситуацията вътре в страната.

Той посочи протестите, които редовно се провеждат в страната от февруари 2022 г. насам с искане за оставка на правителството.

"Кой патриот или политическа сила, която се стреми да защити националния интерес, биха се опитали да свалят или сменят правителството в момент, когато нашият регион е в разгара на изключително сложна криза?", запита риторично Гарибашвили.

В края на февруари миналата година Гарибашвили заяви, че страната му няма да се присъедини към санкциите срещу Русия предвид собствените си национални интереси. Решението му беше разкритикувано от властите в Украйна и членове на грузинската опозиция, които обвиниха грузинското правителство, че следва проруска политика и отказва да подкрепи Украйна.

Грузия скастри Зеленски да не се меси във вътрешните ѝ работи

Грузия скастри Зеленски да не се меси във вътрешните ѝ работи

Грузинският премиер вижда доказателство, че украинският лидер иска нещо да се случи и в Грузия