"Гражданите на страните от НАТО трябва да знаят, че техният блок е изцяло въвлечен в конфронтацията с нашата страна и тази конфронтация е във възходяща спирала", така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира новите доставки на западни оръжия за Украйна. Захарова добави, че МВнР няма да анализира военната ефективност на прехвърлянето на американски и германски танкове в Украйна, но ведомството е уверено, че западните страни са по-заинтересовани от "показността" на своите действия, цитира думите й руската служба на Би Би Си.

Захарова се обърна и към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "Наистина ли смятате гражданите на ЕС и страните от НАТО за пълни идиоти? Наистина ли вярвате в това, като изпращате танкове, които трябва да бъдат обслужвани от хора, образувайки, наред с други неща, центрове за набиране на персонал на базата на украинските посолства в чужбина за вербуване както на граждани на Украйна, така и на граждани на други държави, че Вие все още не сте страна в конфликта?"

Според нея западните бронирани машини, изпратени в Украйна, са предназначени за настъпателни военни операции, а администрацията на президента на САЩ не крие факта, че новото оръжие ще помогне на Киев при освобождаването на украински територии, включително Крим. "Крим е територия на Русия. Такава е била и ще бъде", каза Захарова. Тя също така смята, че отдавна "не се говори за никаква защита на Украйна", а Киев и Западът са готови на всичко, за да нанесат максимални щети на Русия.

ЕС: Русия мести фокуса на войната към НАТО и Запада

ЕС: Русия мести фокуса на войната към НАТО и Запада

Москва извела конфликта си срещу Украйна на "друг етап"