Русия разполага със "значителни количества" западни активи и собственост на своя територия, които могат да бъдат конфискувани като отмъщение от страна на Москва, ако Западът реши да посегне към руските активи, каза в сряда говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

Лидерите на Групата на седемте (G7) се споразумяха на среща на върха в Италия миналата седмица да използват лихви от руски активи, замразени на Запад, за да предоставят заем от 50 милиарда долара на Украйна.

Русия твърди, че действието е незаконно и рискува да подкопае доверието в глобалната финансова система.

"Нашата страна разполага със значителни количества западни средства и собственост, които са под руска юрисдикция; всичко това може да бъде обект на руска ответна политика и ответни действия", каза Захарова пред репортери.

"Разбира се, никой няма да ви разкрие естеството на тези ответни действия. Но арсеналът от политически и икономически контрамерки е широк."

С указ Путин очерта отговора на Русия в случай на конфискация на активите й

С указ Путин очерта отговора на Русия в случай на конфискация на активите й

Руски лица могат да поискат от съда, компенсация да бъде прехвърлена под формата на американски активи

Икономисти, юристи и експерти казват, че едно от най- вероятните действия на Русия би било да конфискува финансови активи и ценни книжа на чуждестранни инвеститори, които понастоящем се съхраняват в специални сметки от тип C, достъпът до които е блокиран от началото на войната, освен ако Москва не даде разрешение за отказ от права.

Около 260 милиарда евро руски активи, като например резервите на централната банка, бяха замразени поради санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна. Около 190 милиарда евро от активите се държат в Euroclear, базиран в Белгия централен депозитар на ценни книжа.

Представители на Европейския съюз казаха на Ройтерс миналата седмица, че блокът може да предостави около половината от заема от 50 милиарда долара на Украйна. Италианският премиер Джорджия Мелони, домакин на срещата на върха на Г-7, обаче по-късно каза, че парите ще дойдат от Съединените щати, Канада, Великобритания и вероятно Япония и че държавите от ЕС засега няма да участват пряко.

Захарова каза, че Русия е получила "директни сигнали" от някои страни от Г-7, че няма да участват в подобни действия, "защото разбират, че цената ще бъде изключително болезнена". Тя не назова страните, нито даде допълнителни подробности в подкрепа на това твърдение.

За Русия решението на Г-7 за активите ѝ е нелегитимно

За Русия решението на Г-7 за активите ѝ е нелегитимно

Стъпка с политически нюанс. Това заяви в петък руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов