През първото тримесечие на 2019 г. покупките на злато от страна на Русия достигнаха рекордни равнища, което е "лош знак" за световния мир. Това пише британското издание Daily Express, цитирайки ръководителя на изследователския отдел на международната брокерска компания BullionVault Адриан Еш.

В публикацията се посочва, че през първото тримесечие на 2019 г. Русия е увеличила златните си резерви със 145,5 тона, което е с 68 процента повече в сравнение със същия период на 2018 г.

По-рано беше съобщено с позоваване на Световния съвет по златото (World Gold Council, WGC), че за първите три месеца на тази година Москва е закупила 55,3 тона, а общият ѝ резерв възлиза на 2168 тона.

Русия все повече се отказва от долара заради икономически и политически рискове

Русия все повече се отказва от долара заради икономически и политически рискове

Превалутира все повече в китайски юани

Според Daily Express Москва акумулира златни и валутни резерви едновременно с намаляването на инвестициите в американски ценни книжа, а също така се стреми да намали зависимостта си от американския долар. По този начин Русия се опитва да се защитава от вероятната криза на световната икономика.

"Крупните покупки на злато от правителствата и централните банки рядко са добър знак за световния мир и сътрудничество", цитира вестникът думите на Адриан Еш.

Въпреки това, както добавя изданието, Русия все още остава на пето място в света по общ обем на златни и валутни резерви, а самият благороден метал представлява по-малко от 20 процента от общите ѝ валутни резерви.

Ако обаче Москва продължи да купува злато със същите темпове, тя скоро може да задмине Франция и Италия и да влезе в тройката на страните с най-големи резерви от този метал, като по този начин според експерта Русия ще засили позицията си на световната сцена. Освен това Москва разглеждала златото като средство за ограничаване на властта на САЩ.

"Златното правило гласи: който държи златото, у него е и властта", подчертава Еш.

В същото време Daily Express отбелязва, че САЩ все още са най-големият притежател на злато в света и то със значителна разлика пред останалите, което потвърждава факта за огромното влияние върху световното положение на страните с голям резерв от този благороден метал. Въпреки това, за да може Русия да настигне САЩ по този показател, ще трябва да изкупи цялото злато на пазара през следващите двадесет години.