Западни служители разкриха днес, че Русия изпитва сериозен недостиг на собствено производство на боеприпаси, необходими за своите военни операции в Украйна. Това се дължи на ефекта от санкциите, наложени върху руския военнопромишлен комплекс, което създава сериозни затруднения за Москва в снабдяването си със западни резервни части, предава Ройтерс.

Според анонимни западни служители, руската отбранителна промишленост се бори да посрещне нуждите на военните операции в Украйна, като неспособността й да си набави западни резервни части значително подкопава възможностите за производство на нови системи въоръжения и ремонт на стари.

"Ние не вярваме, че Русия има смислен план освен да продължи да се бие в очакването, че числеността на руската жива сила и оборудване в крайна сметка ще даде резултат", каза служител, пожелал анонимност.

Москва използва военно оборудване, което е било предназначено за чуждестранни съюзници, заявяват източниците. Миналия март индийските военновъздушни сили заявиха, че Русия не е успяла да достави жизненоважни доставки за индийската армия, поради войната в Украйна.

Тази оценка идва в критичен момент, когато войната в Украйна вече влиза в третата си година, а Русия активно владее инициативата в конфликта, превземайки стратегически позиции като Авдеевка. Според предупрежденията, Киев също изпитва затруднения със запасите си от боеприпаси.

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

Украйна все още не наблюдавала използването им