Сили, лоялни на подкрепяното от ООН правителство на националното единство на Либия, предприеха настъпление срещу последните позиции под контрола на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в град Сирт, който доскоро беше тяхна крепост, съобщава „Франс прес”.

"Нашите сили навлязоха в последните райони, контролирани от ДАЕШ в Сирт – квартал номер едно и квартал номер три”, уточни говорителят на правителствените сили и добави: "Последната битка за Сирт започна."

Около 1000 войници участват в последната фаза на операцията. Джихадистите са опитали да нападнат правителствените сили с кола бомба, но тя е била поразена от танк, преди да достигне целта си.

Няколко танка и други военни машини се придвижват към северен квартал на Сирт, който е под контрола на ДАЕШ.

Сирт, който се намира на 450 км източно от Триполи, е най-големият град в Либия, който терористичната групировка превзе миналата година. Либийските правителствени сили започнаха на 12 май операция по отвоюването му и успяха да влязат в града на 9 юни.

Междувременно се съобщава, че 18 бойци, лоялни на либийското правителство, са били убити и още 120 са били ранени при сблъсъците с ДАЕШ в Сирт.