Два дни ще гласуват египтяните, които живеят в чужбина. От събота сутринта започна вот им на първите парламентарни избори в страната, откакто преди две години армията свали от власт президента Мохамед Морси, предадоха световните агенции. Гласуването в дипломатическите мисии на Египет ще бъде събота и неделя в 139 държави по света.

Първи пуснаха бюлетини в посолствата египтяните, живеещи в Нова Зеландия и Австралия, съобщи египетската агенция МЕНА.  Извън страната живеят около 9 милиона души. Близо 700 000 от тях са регистрирани като гласоподаватели.

В Египет в половината от губернаторствата вотът започва утре, ще премине в два етапа и ще приключи в началото на декември. Окончателните резултати се очакват на 4 декември.
Малцина кандидати са популярни или имат ясни платформи. Повечето са с проправителствен уклон, отбелязва АП.

Кандидатите се борят за 568 места, посочва ДПА. Президентът Абдел Фатах ас Сиси има право да назначи още 28 членове на Народното събрание - първото от повече от три години.

През 2012 г. Египетският върховен съд разпусна ръководения от ислямистите парламент, заявявайки, че е избран по грешни правила. Сегашните избори бележат последната стъпка в периода, определян като преход към демокрация. Според критици обаче следващият парламент ще затвърди властта на Ас Сиси, бившия генерал, оглавил свалянето на Морси.

Припомняме, от 1 януари 2016 година Египет става член на Съвета за сигурност на ООН за срок от две години.