Вътрешните министри на страните от Европейския съюз започват преговорите за мерките по справяне с емигрантския поток, подтикнати преди всичко от хилядите мигранти, които се опитват да се доберат до мечтания Стар континент по опасния и твърде често смъртоносен път през Средиземно море.

Натискът обаче и по сухоземната граница на Европа не е по-малък, което касае именно и нашата страна - България.

Ключов в темата на преговорите в Люксембург ще стане планът за равномерно разпределение на мигрантите между 28-те страни в ЕС.

Мярката беше предложена от Европейската комисия в отговор на кризата с приток на африкански имигранти през Средиземно море.

Еврокомисията иска да принуди страните-членки солидарно да поемат бремето на миграционния натиск.

Идеята е да се разселят на задължителен принцип 40 хиляди сирийски и еритрейски кандидати за убежище, вече пристигнали в Италия и Гърция. Още 20 хиляди трябва да бъдат приети на доброволни начала отново чрез квоти.

Великобритания, Дания и Ирландия няма да участват, защото се ползват с изключение от правилата на Шенген. Останалите 25 страни трябва да гласуват предложението с квалифицирано мнозинство на вътрешните министри.

Формулата за разпределение на бежанците включва като критерии броя население, броя молби за убежище през последните 2 години, БВП и ръст на безработицата.

Според тях България би трябвало да приюти 572 бежанци от Италия и Гърция, а по дългосрочната схема за доброволен прием - още 216 души извън Европа, посочени от агенцията на ООН по бежанците.
Правителството обяви вече, че ще настоява за по-малко, като Брюксел вземе предвид географското ни положение като външна граница, подложена на миграционен натиск от Турция.

Към настоящия момент подложени на най-сериозен натиск от страните от Европа са Италия, Гърция и Малта.

Повечето мигранти от Африка и страните от Близкия изток пристигат през Средиземно море именно в тези страни. Само за тази година регистрираните жертви на опасния преход през морските води са 1800.

Някои от държавите в съюза, като Германия например, вече изразиха съгласие да приемат повече емигранти. Други държави обаче от Северна и Източна Европа заявяват, че мигрантите не трябва да бъдат заставяни да се заселват в държави, които те не се избрали.

От своя страна италианският премиер Матео Ренци заяви, че Италия ще предприеме едностранни мерки по бежанската криза, ако не бъде подпомогната от другите страни. Ултиматумът му дойде след решението на Франция да върне обратно кандидати за убежище от границата си с Италия, което предизвика протести сред мигрантите.

Франция обаче мотивира решението си с европейските разпоредби по въпроса, за които Италия смята, че са неприложими предвид рекордния бежански поток.