Започва съдебният процес срещу единствения заподозрян за атентата на Бостънския маратон през 2013 година, съобщава „Франс прес".

В началото на процеса ще бъде избрано жури.

21-годишният Джохар Царнаев, млад мюсюлманин от чеченски произход, може да получи смъртно наказание за организирането на атентата, който е най-тежкият на американска земя от атаките на 11 септември 2001 година.

Царнаев ще бъде представен във федерален съд в Бостън в началото на съдебния процес.

Припомняме, Царнаев и брат му Тамерлан, който беше убит от полицията часове след атентата, са заподозрени за взривяването на две бомби до финалната линия на Бостънския маратон в рамките на 12 секунди на 15 април 2013 година, които отнеха живота на трима души и раниха 264 души.

Очаква се процесът да продължи най-малко три месеца. Някои от жертвите на атаката се заканиха да присъстват всеки ден на процеса, а други не искат да си спомнят за изживяния ужас.

Изборът на жури, който започва днес, ще продължи най-малко две седмици. То ще бъде избрано сред 1200 души. Група от около 250 души ще отговаря на съдебни въпроси от днес до сряда. Адвокатите после ще започнат да изучават отговорите на потенциалните съдебни заседатели с цел започване на процес на отсяване, който трябва да доведе в крайна сметка до избор на жури от 12 души и 6 заместници.

Царнаев ще бъде защитаван от петима адвокати, включително от Джуди Кларк, експерт по случаи със смъртно наказание, който много пъти е отървал свои клиенти от смъртна присъда.

Обвиняемият е държан в единична килия във федерален затвор извън Бостън. Той се яви преди съда два пъти от арестуването му.

През 2013 година Царнаев пледира невинен по 30 обвинения срещу него, включително използване на оръжие за масово унищожение. Миналият месец той се яви на съдебно изслушване.