Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк, потвърди пред Би Би Си високопоставен представител на региона.

Източният град е подложен на седмици на бомбардировки, докато руските сили се опитват да поемат пълен контрол над региона.

Отстъплението на украинските войски би било важно, тъй като би оставило целия Луганск под руски контрол, с изключение на град Лисичанск.

Луганск, предимно рускоезичен регион в Източна Украйна, е ключов приоритет за президента Владимир Путин.

Украинците напускат Северодонецк

Украинците напускат Северодонецк

Серхий Гайдай: Безсмислено е да оставаме на разбити позиции

Заедно с Донецка област той съставлява така наречения Донбас - голям индустриален район, който от 2014 г. е в центъра на подкрепяното от Русия сепаратистко движение.

Президентът на Русия лъжливо твърди, че рускоговорящите в Донбас са жертви на геноцид - ключово оправдание за военното му нахлуване в Украйна.

На свой ред Украйна обвинява Москва, че с безразборните си бомбардировки и обстрели извършва геноцид срещу украинския народ.

От няколко седмици Северодонецк е обект на интензивен руски обстрел, а напоследък се водят ожесточени улични сражения, при които украинските сили постепенно се отдръпват до индустриалните зони на града.

Всички мостове към града са разрушени от руските войски, които се опитват да го откъснат от контролираната от Украйна територия. Изтеглянето на Украйна може да е последен опит да избегне обкръжаването си от всички страни.

"Оставането на позиции, които са били безмилостно обстрелвани в продължение на месеци, просто няма смисъл", заяви ръководителят на Луганска област Серхий Хайдай пред украинската телевизия.

ISW: Превземане на Северодонецк и Лисичанск не е повратна точка

ISW: Превземане на Северодонецк и Лисичанск не е повратна точка

Украинците постигнаха целта си - забавиха и деградираха руските сили

"Те [украинските сили] получиха заповед да се оттеглят на нови позиции... и да продължат операциите си оттам."

Той добави, че цялата инфраструктура на града е напълно разрушена, като над 90% от къщите са обстрелвани, а 80% от тях са критично повредени.

Началникът на Северодонецкия район Роман Власенко заяви, че украинските войски все още са в града, като в петък заяви пред радио "Свобода", че изтеглянето може да отнеме още известно време.

Смята се, че стотици цивилни са останали в Северодонецк, като много от тях са потърсили подслон в обширния химически завод "Азот". Преди войната градът е имал население от около 100 000 души.

През последните дни руските сили напреднаха в районите около Северодонецк и Лисичанск, а украинското министерство на отбраната определи селищата на юг и югоизток от градовете като "най-горещия сектор на фронта".

Но г-н Хайдай заяви, че за руснаците ще бъде "много трудно" да превземат Лисичанск, тъй като градът, който е разположен на хълм, има "много отбранителни позиции".

Тошковка до Северодонецк е под контрола на руснаците

Тошковка до Северодонецк е под контрола на руснаците

Отново обстрел по Харков

Според него в града все още може да се доставя помощ, а цивилните все още се евакуират.

Според руското министерство на отбраната украинските сили около градовете Золоте и Хирское вече са напълно обкръжени.