Руската опозиционна журналистка Марина Овсяникова в неделя изрази надежда, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин може да бъде предизвикана съпротива сред елита на страната.

Овсянникова направи своя коментар в неделната програма на BBCOne.

Припомняме, че тя работеше в държавната телевизия, но бе обвинена в разпространение на "фалшиви новини" за армията. През октомври миналата година стана ясно, че е напуснала страната, след като избяга от домашен арест.

Журналистката Марина Овсянникова е избягала от Русия

Журналистката Марина Овсянникова е избягала от Русия

Не се уточнява къде се намира тя

В момента Овсянникова е "под закрилата на европейска държава", каза тогава адвокатът ѝ Дмитрий Захватов, отказвайки да уточнява в коя държава се намира тя и как е изягала, тъй като "това може да се окаже проблем за нея".

Овсянникова стана известна през март 2022 г. след като се появи с антивоенен плакат в директен ефир на проправителствения "Първи канал". Тя плати глоба от 30 000 рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите й още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсянникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Die Welt. Но впоследствие се върна в Русия, за да води битка за родителски права, каза тя в социалните медии. Овсянникова продължи да критикува войната.

30 000 рубли глоба за Марина Овсянникова за плаката "Не на войната" в ефир

30 000 рубли глоба за Марина Овсянникова за плаката "Не на войната" в ефир

Адвокати я издирваха, след като бе арестувана