Терористът Абу Мусаб ал Заркауи обяви награда за главата на иракския премиер Аяд Алауи в размер на 280 хиляди долара, съобщи РИА “Новости”.

Заявлението на Заркауи е публикувано на ислямистки интернет-сайта от името на "Бригадите на Халид ибн Валид", които се явяват бойното крило на терористичната групировка “Единобожие и Джихад”.

В съобщението на издирвания терорист иракският премиер е наречен “служител на американците” и го призовава да подаде оставка.

Кълнем се в Господ да убием тебе и твоята банда. Абу Мусаб ал Заркауи има нужда от главата ти, се казва в изявлението.
ИТАР-ТАСС допълва, че в него има и окърбителни обръщения към президента на Ирак ал Явар, на когото се предлага заедно с Алауи да подаде оставка и да напусне страната.

Това изявление на йорданския терорист идва дни, след като лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен обяви награди в злато за убийството на войник или гражданин на страна, помагаща на САЩ.

Припомняме, че по-рано САЩ обещаха 25 милиона долара за този, който залови Заркауи.

Терористът вече има и смъртна присъда в Йордания през 2002 година за съучастие в убийството на американски дипломат в Аман.

Това е поредната акция на групировкта "Единобожие и джихад", създадена от Заркауи, като сателит на Ал Кайда в региона.
През последните дни те поеха отговорността за убийството на кмета на Мосул, както и за атаката срещу кортежа на правосъдния министър на Ирак.
"Единобожие и джихад" отвлякоха и двамата български шофьори, като единият от тях най-вероятно е убит.