ПОСЛЕДНО: Групировката "Единобожие и джихад", създадена от Абу Мусаб ал Заркауи, като сателит на Ал Кайда в Ирак, опроверга, че Заркауи е заплашвал Япония. Ние сме озадачени от това, че ни приписват отправените заплахи към Япония, се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

По-рано днес беше разпространено съобщението, че ислямският екстремист Абу Мусаб ал Заркауи е заплашил Япония с терористични атаки, ако не изтеглят войските си от Ирак в изявление, публикувано в ислямистки Интернет сайт.

“Това послание е насочено към японското правителство. Направете това, което направиха Филипините, защото никой не може да ви помогне. Ще последвате съдбата на американците и техните съюзници”, пише в електронното съобщение.
Заркауи предупреди също мюсюлмански и арабски държави да не изпращат военни контингенти в Ирак и да не подкрепят американската коалиция или правителството на Ияд Алауи.
Той отправи подобна закана и към арабските и мюсюлмански компании, които извършват дейността си в Ирак.

“Отправям това предупреждение най-вече към Пакистан, Йордания, Турция, Иран, Индонезия, Малайзия и всички мюсюлмански държави. За последен път ви напомняме, че ще бъдем безмилостни към онези, които подкрепят Съединените щати, както и Алауи и неговите приближени”, били думите на Заркауи.