Украинският президент Владимир Зеленски, каза, че всеки ден от тази война украинските войници "се държат с хватка на булдог". Това заяви той след срещата си с американския си колега Джо Байдън в Белия дом, съобщава УНИАН. 

"Те гризат и задушават руските окупатори, доколкото е възможно. Никога досега руската диктатура не е срещала толкова силна съпротива. Никога повече Русия няма да може да унищожи друга нация", пише той.

Зеленски каза, че списъкът на руския президент Владимир Путин със страни за унищожаване е дълъг и ако Украйна падне, половината Европа ще бъде изложена на риск да попадне в сферата на влияние на Москва.

"Сега Путин има различен списък с цели. Вместо да диктува условия на Америка, Европа и целия свободен свят, Путин е принуден да се унижава, като лично приема делегация от Пхенян и се опитва да намери благоволение на Техеран. Това демонстрира неговата очевидна слабост ", каза президентът.

Той припомни, че Украйна плаща най-високата цена за защита на свободата и глобалната сигурност.

"Всеки ден и всяка нощ Русия продължава своя терор с ракети и ирански дронове. Но всеки ден нашето единство остава силно. Вие стоите с нас. Ние знаем, че няма да паднем. И виждаме как нашата свобода поддържа хватката на булдог Ние сме уверени, че други "народи няма да трябва да изпращат армиите си в тази битка. Украйна е в състояние да завърши тази война с победа, която ще бъде нашата обща победа. Днес това не е империята на злото, а само липсата на единство, което може да постави свободата на колене", добави Зеленски.

САЩ дават 325 млн. долара помощ на Украйна

САЩ дават 325 млн. долара помощ на Украйна

Пакетът включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана

Припомняме, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в четвъртък очаквания нов пакет американска помощ за Украйна. Вашингтон дава 128 милиона долара нова американска помощ за сигурността на Украйна, както и 197 милиона долара в оръжие и оборудване.

Пакетът включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана, "за да подпомогне укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна срещу въздушни нападения от Русия сега и през следващата зима, когато Русия вероятно ще поднови атаките си срещу украинската критична инфраструктура", каза Блинкън.

"Той също така съдържа артилерийски боеприпаси и противотанкови средства, както и касетъчни боеприпаси, които допълнително ще подобрят способността на Украйна да продължи контранастъплението си срещу руските сили", добави той.

Съобщението дойде на фона на посещението Зеленски в Белия дом.

САЩ остават ангажирани с оказването на подкрепа в усилията на Киев да се защити срещу инвазията на Русия. Това заяви Байдън.

"По-рано тази седмица на Общото събрание на ООН дадох да се разбере, че никоя нация не може да бъде наистина сигурна в света, ако всъщност не се изправим и не защитим свободата на Украйна пред лицето на тази руска бруталност и агресия, каза Байдън в Овалния кабинет. Ето защо ние събрахме коалиция от повече от 50 държави - 50 държави, за да помогнем на Украйна да се защити."

Байдън каза, че САЩ са започнали процеса на "формализиране на нашия дългосрочен ангажимент към сигурността на Украйна", заедно с колегите лидери от Г-7 и други международни партньори, "и затова ние подкрепяме справедлив и траен мир, който зачита украинския суверенитет и нейните териториална цялост."

Байдън похвали "огромната храброст" на народа на Украйна.