Украинският президент Володимир Зеленски е провел разговори в Саудитска Арабия през нощта срещу вторник с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и е похвалил усилията на кралството в търсене на решение за прекратяване на войната в Украйна, става ясно от съобщение на сайта на украинското президентство.

В изявление на уебсайта на Зеленски се казва, че двамата лидери са обсъдили мирната формула на Киев за прекратяване на конфликта и президентът е благодарил на престолонаследника за неговия "ценен съвет" за намирането на начини за ускоряване на нейното прилагане.

"Държавният глава (Зеленски) отбеляза по-специално стремежите на Саудитска Арабия да помогне за възстановяването на справедливия мир в Украйна", се казва в изявлението.

"Ръководството на Саудитска Арабия може да помогне за намирането на справедливо решение", цитира Зеленски.

Зеленски и престолонаследникът обсъдиха съдържанието на срещата на върха за мир, на която Швейцария се съгласи да бъде домакин по-късно през годината. Обсъдени бяха и "възможните стъпки за истинско възстановяване на сигурността за Украйна", Европа и света.

"Имаме идентични интереси в осигуряването на глобална стабилност", цитира изявлението думите на Зеленски.

Саудитската държавна новинарска агенция каза, че престолонаследникът "потвърждава желанието и подкрепата на Кралството за всички международни начинания и усилия, насочени към разрешаване на украинско-руската криза".

По-късно беше съобщено, че Зеленски е напуснал кралството.

Зеленски беше написал по-рано в приложението за съобщения Telegram: "Сега сме много близо до провеждането на първата мирна среща на върха и разчитаме на продължаваща активна подкрепа от Саудитска Арабия".

Украйна проведе няколко многостранни срещи за обсъждане на формулата за мир с представители на десетки страни. Планът предвижда изтегляне на руските войски, признаване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г. и разпоредби за подвеждане на Русия под отговорност за нейните действия.

Припомняме, че Саудитска Арабия е традиционен партньор на Русия и дори руският президент Владимир Путин посети богатото на петрол кралство през декември миналата година. Рияд заяви своето намерение да стане член на  БРИКС от 1 януари тази година, но все още не е финализирал членството си в този икономически блок, като Москва обясни забавянето с провеждащи се  консултации по въпроса.

Саудитска Арабия преди това е действала като посредник при размяната на военнопленници между Украйна и Русия. Зеленски каза, че е сигурен, че срещата му във вторник ще "донесе резултати" в това отношение.

Една от подготвителните срещи за предложената мирна среща на върха се проведе в саудитския град Джеда миналия август.

Зеленски търси подкрепа от балканските лидери

Зеленски търси подкрепа от балканските лидери

Той предлага съвместно производство на оръжия и боеприпаси