Гладът никога повече не трябва да се използва като оръжие. Без украинската храна, социалната стабилност в региони като Северна Африка или Близкия изток няма как да се поддържа. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в ново видеообръщение в събота, цитирано от "Укринформ".

Днес проведохме първата международна среща на върха за продоволствената сигурност. Проведохме го в Киев - заедно с нашите партньори. Дните са избрани умишлено, когато почитаме паметта на жертвите на Гладомора от 1932-1933 г., каза той. 

Украинците преминаха през геноцид. Днес ние правим всичко възможно и невъзможно, за да спрем новата геноцидна политика на Русия. Нов - но подобен на този, който уби милиони хора през 20 век. Ние не се борим само с агресията. Стъпка по стъпка създаваме система, която ще спре агресията, ще премахне последствията от нея и ще гарантира дългосрочна сигурност - сигурността на Украйна, на цяла Европа и на света, убеден е той.

Украйна увеличава пристанищата за износ на зърно

Украйна увеличава пристанищата за износ на зърно

Близо 500 кораба са напуснали пристанищата с 12 милиона тона храни за 40 държави

Продоволствената сигурност е един от ключовите елементи на глобалната стабилност. Тук е най-очевидна водещата роля на Украйна. Благодарение на нашата инициатива за износ на зърно от три черноморски пристанища изпратихме около 12 милиона тона храна на световния пазар. 40 страни по света. От това количество повече от два и половина милиона тона са за страни, които не просто изпитват недостиг на храна, но и в тежка криза.

Като част от Продоволствената програма на ООН ние помогнахме на държави, в които хората буквално гладуват или са на ръба на гладната смърт. Сред тях са Етиопия и Йемен. Помогнахме и на Сомалия и Афганистан. Това е само началото. Днес официално обявихме старта на нашата новата хуманитарна инициатива "Зърно от Украйна" и вече имаме споразумения с много партньори за съвместна работа. Сред тях са Европейският съюз (ЕС), САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Япония, Катар, Канада, Норвегия, Холандия, Финландия, Белгия, Литва, Чехия, Италия, Австрия, Испания, Швеция, Словения, Швейцария и др. Повече от 20 държави подкрепиха нашата среща на върха за продоволствената сигурност. Общата сума, която сме събрали вече е около 150 милиона долара. Работата продължава. Подготвяме до 60 кораба, съобщи Зеленски.

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

Това показват резултатите от ново проучване

Днес се срещнах с министър-председателя на Белгия. Обсъдихме нашите съвместни действия - и то не само в името на продоволствената сигурност. Подписахме декларация за подкрепата на Белгия за пълноправното членство на Украйна както в ЕС, така и в НАТО - това е важен сигнал. Обсъдихме по-нататъшно политическо и отбранително сътрудничество, санкции срещу Русия, възможността Белгия да ни помогне през тази зима.

Днес в Киев се проведе среща на Люблинския триъгълник - на ниво министър-председатели - Украйна, Полша и Литва. Те подписаха съвместно изявление за по-нататъшна подкрепа за Украйна и международния правов ред. Така че днес е много натоварен дипломатически ден. Ден, който укрепи както Украйна, така и нашите партньори, убеден е той.

Зеленски засегна и друга критична за Украйна тема в момента - енергетиката. 

Днес нашите енергетици продължиха възстановяването на системата и сега имаме повече възможности за производство и доставка на електроенергия. Но, за съжаление, недостатъчно, за да направи доставките напълно стабилни. От тази сутрин от мрежата са изключени наполовина по-малко абонати от снощи. Въпреки това в 14 региона и в Киев все още има ограничения за повече от сто хиляди абонати във всеки от регионите.

Ако консумацията се увеличи вечер, броят на прекъсванията може да се увеличи. Това още веднъж показва колко е важно сега да пестим енергия и да я консумираме рационално.

Днес следобед врагът нанесе ракетен удар по Днепропетровска област - по частни къщи, по обикновени къщи. Има ранени. Те обстрелваха Донецка област, юг и други региони.

80% от Киев е без ток и вода след руския обстрел

80% от Киев е без ток и вода след руския обстрел

Електрическият транспорт не работи

Русия превръща този ден - денят на паметта - в ден на терор. Окупаторите определено ще носят отговорност за всичко това. Ние ще ги изгоним от нашата земя. Днес успяхме да освободим още 12 украинци от руски плен. От тях трима са цивилни, двама са офицери и седем са редници и сержанти. Само тази седмица върнахме 98 наши хора от плен в Украйна и всички останали ще върнем.