Президентът на Украйна Володимир Зеленски, чиято партия "Слуга на народа" спечели парламентарния вот в Украйна, заяви, че с удоволствие кани лидера на партия "Глас" Светослав Вакарчук на разговор за бъдеща коалиция, предаде агенция "Униан".

Вакарчук, който е фронтмен на рок групата "Океанът на Елза", създаде партията през месец май тази година.

Той от своя страна заяви готовност да преговаря със Зеленски, но категорично заяви, че не би влязъл в коалиция с проруска партия. Вакарчук е готов на сътрудничство с формациите на Порошенко и на Тимошенко, ако са готови да се борят с олигархията и се предържат към принципа за прозрачност в политиката.

На проведените вчера парламентарни избори "Глас" събира 6.3% и така преминава 5-процентовата бариера за влизане в парламента.

Партията на Зеленски печели парламентарния вот в Украйна

Партията на Зеленски печели парламентарния вот в Украйна

В парламента влизат 5 партии…

Според данни от националния екзит пол, партията на Зеленски печели вота с 43.9%, проруската "Опозиционна платформа" е с 11.5%, формацията "Европейска солидарност" на експрезидента Петро Порошенко "Европейска солидарност" - с 8.9%, партията "Отечество" на експремиера Юлия Тимошенко - със 7.6%. Останалите политически сили не преминават бариерата.

Порошенко заяви, че вижда "Глас" като свой партньор в парламента. Същевременно той би си сътрудничил със Зеленски, ако продължи твърдата проевропейска политика на Украйна и усилията за евроатлантическа интеграция на страната.

Юлия Тимошенко декларира готовност да се коалира със "Слуга на народа" и с "Глас", като също подчерта, че коалицията трябва да има проевропейска насоченост.

Зеленски иска икономист без политически опит да оглави правителството на Украйна

Зеленски иска икономист без политически опит да оглави правителството на Украйна

"Много би искал" той да е "абсолютно независим човек"