Президентът на Украйна се обърна към народа на страната във връзка с годишнината от Гладомора от 1932-33 г., която се отбелязва в страната на 26 ноември. Володимир Зеленски сравни опитите на Русия да унищожи украинската енергийна система с изкуствения глад, организиран от сталинисткия режим, цитира думите му руската служба на Би Би Си

"Днес отново запалваме свещи, защото Москва се опитва да ни унищожи, сега с мрак и студ", каза Зеленски.

В деня на годишнината от Гладомора много украинци обикновено палят свещи и ги поставят в прозорците, за да почетат паметта на жертвите. Много страни по света смятат събитията от началото на 30-те години на миналия век за геноцид срещу украинския народ, но сегашните руски власти не са съгласни с тази оценка.

Министерството на външните работи на Украйна, в изявлението си по случай годишнината от Гладомора, отбеляза, че подобно на комунистическото правителство тогава, "режимът на Путин води световни "игри на глада." "Стотици милиони хора в Африка и Азия вече пострадаха от унищожаването на селскостопанската инфраструктура и блокиране на износа на украинско зърно от Руската федерация", каза украинското външно министерство.

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Напомня, че е прекратила зърнената сделка заради безразсъдството на Киев

Според международни организации в началото на годината продоволствената ситуация в света се е влошила рязко поради блокадата на украинския износ на зърно, установена от руската армия. Въпреки това в средата на лятото ООН, Украйна, Русия и Турция сключиха сделка за възобновяване на доставките на храни от черноморските пристанища на Украйна, което помогна за понижаване на цените и частично запълване на липсата на зърно. Тя беше продължена преди две седмици за още четири месеца.

Папата сравни руската война в Украйна с Гладомора на Сталин

Папата сравни руската война в Украйна с Гладомора на Сталин

Украинците страдат от "мъченичеството на агресията"