Украинският президент Володимир Зеленски наложи санкции срещу сирийския си колега Башар Асад, съобщи УНИАН.

Както се отбелязва в указа на Зеленски, публикуван на уебсайта на президентската канцелария, санкциите срещу Асад ще бъдат в сила 10 години. Те включват заключване на активи, ако има такива, както и забрана на всяка търговска дейност и т.н.

Санкции бяха наложени и срещу 70-годишния сирийски премиер Хюсеин Арнус и външния министър Фейсал ал Микдад. Общо в санкционния списък има 300 души. Сред тях са трима сирийци, руснаци и един украинец от Крим, който има и руско гражданство.

Според втория анекс са наложени санкции и срещу 141 юридически лица, включително две от окупирания Крим - Автономната организация с нестопанска цел Институт по морско приборостроене и роботика и Евпаторийският авиационен ремонтен завод.

Асад иска още руски войски в Сирия

Асад иска още руски войски в Сирия

Москва и Дамаск планират да подпишат споразумение за икономическо сътрудничество

Припомняме, че на 15 март Асад посети Русия. На 16 март той се срещна с руския си колега Владимир Путин. 

Асад обяви, че би приветствал всяко предложение от руска страна за създаване на нови военни бази и за увеличаване на броя на руските войски в Сирия. Той настоя, че военното присъствие на Русия в Сирия не трябва да бъде временно.

Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия и е близък съюзник на Асад, чоето правителство подкрепя в продължаващата от години гражданска война в страната, като нанася удари по райони, контролирани от опозицията.

Военната подкрепа на Москва за Асад му помогна да обърне хода на войната, започнала през 2011 г. като продемократично движение.

Асад посочи, че двете страни планират да подпишат споразумение за икономическо сътрудничество през следващите седмици.

Асад обсъжда ситуацията в Сирия с Путин на 15 март

Асад обсъжда ситуацията в Сирия с Путин на 15 март

Сирийският лидер пристигна в Москва