Сега няма паузи, направихме първата осезаема стъпка към мира. Това заяви в понеделник украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ". 

Той направи изявлението, след като проведе заседание относно резултатите от Срещата на върха за мира и подготовката на следващите стъпки на Украйна. Сега няма паузи.

Както обичайно, в изявлението си Зеленски направи кратък преглед на изминалия ден и по-важните теми при дискусиите, като в понеделник акцент бе поставен върху проведената среща за мир в Швейцария. 

На първо място, имаше съобщения от военните на фронта - преди всичко Покровск и други направления в Донецка област, както и Харковска област. Нашите сили постепенно изтласкват окупатора от Харковска област и аз благодаря за това на всеки воин и всяка част, които ясно изпълняват задачите си. Особено тези, които също попълват нашия "разменен фонд" с руски войници, каза той.

Русия плаши с още по-строги условия за мир при отхвърляне на сегашния план на Путин

Русия плаши с още по-строги условия за мир при отхвърляне на сегашния план на Путин

Не се уточнява обаче от кого може да бъде прието или отхвърлено направеното предложение

Днес на Щабното заседание имахме специална дискусия за безпилотни системи - всички видове безпилотни летателни апарати, от които се нуждае нашата отбрана, които ние произвеждаме в Украйна и доставяме, отчете президентът. Прегледахме всеки елемент от отбранителните сили и имаше доклад за бойните резултати на безпилотните самолети. Много осезаеми, силни резултати - Службата за сигурност на Украйна, Разузнаването на отбраната, Службата за външно разузнаване, Националната гвардия, Въоръжените сили на Украйна - наистина браво. По-специално по отношение на бойните дронове и унищожаването на техника и други сили на нашественика. Дроновете са технологичният компонент, в който трябва да имаме предимство. И ние ще го направим. В някои видове безпилотни системи украинците вече са световен лидер. Това проличава и в преговорите с нашите партньори - мнозина се интересуват от опита, който нашите бойци вече имат, и от техниката, която произвеждаме в Украйна. С течение на времето определено ще помогнем на всеки от нашите партньори да укрепи сигурността си, като развие своите безпилотни сили. Украинците знаят как да бъдат благодарни, отчете той.

Днес проведох среща, за да обсъдя резултатите от Срещата на върха за мира и да подготвим следващите ни стъпки. Сега няма паузи. Направихме първата осезаема стъпка към мира - в безпрецедентното единство на страните по света. Това е успехът на Украйна, че за първи път в нашата история толкова много лидери и държави се събраха в името на Украйна и в името на мира. Благодаря на всички, които бяха представени на срещата на върха. Но мирът винаги е пътят. Необходими са нови стъпки. Те ще бъдат взети. Вече ги приготвяме. Благодарен съм на нашия екип. Ние подготвяме присъединяването на държавите към заключителното комюнике на срещата на върха. Подготвяме работата на групи по точките от Формулата на мира, за да могат държавите да се обединят в името на ясни конкретики, решения и планове за действие, които реално да възстановят сигурността. Всъщност вече имаме предварителен работен график за летните месеци. Няма да забавяме. Ще поддържаме комуникацията си с нашите партньори все така активна, както досега. Украйна никога не е искала тази война и естествено най-много иска справедлив мир.

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Позицията на Киев е взета под внимание в заключителното комюнике

Виждаме, че е възможно. Ние приближаваме мира. Благодаря на всички по света, които ни помагат. Днес имахме и доклад за Европейския съюз - нашите отношения, нашите преговори за присъединяване. Работим върху важен резултат, каза още той.

Организираната от Швейцария среща на върха за войната в Украйна е постигнала незначителни резултати и е показала безсмислието на воденето на преговори без Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По негови думи резултатите от срещата са "близки до нула".

Песков беше попитан дали фактът, че страни като Унгария, Сърбия и Турция участваха в срещата и подписаха изявлението, ще развали отношенията им с Русия.

"Не, това няма да ги развали. Ние, разбира се, ще вземем предвид позицията, която са заели тези страни, тя е важна за нас и ще продължим да им обясняваме нашите мотиви", уточни Песков.

"Много от тях - и това беше обща гледна точка на това събитие, потвърдиха разбирането си за липсата на перспектива за някакви сериозни, смислени дискусии без присъствието на нашата страна", отбеляза той.

Кремъл пресметна резултатите от срещата за мир в Швейцария - "близки до нула"
Обновена

Кремъл пресметна резултатите от срещата за мир в Швейцария - "близки до нула"

Конференцията показала безсмислието на воденето на преговори без Русия

Миналата седмица Путин обяви мирен план за прекратяване на конфликта с Украйна. По време на реч в руското външно министерство той заяви готовността си за преговори, но само при пълното изтегляне на украинските сили от четирите области, спрямо които Русия има териториални претенции - Донецка и Луганска народна република, Запорожие и Херсон. Освен това настоя Киев да се откаже от амбицията си за членство в НАТО.

Киев обаче отхвърли тези искания като равносилни на капитулация. Президентът на Украйна Володимир Зеленски сравни предложението на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съюзници осъдиха руската инвазия в Украйна. Те обаче не успяха да убедят големите необвързани държави да се присъединят към окончателното им изявление и нито една страна не беше определена за домакин на последваща подобна среща.

Над 90 държави присъстваха на двудневните преговори в Швейцария по искане на украинския президент Володимир Зеленски, обявени за "среща на върха за мир", въпреки че Москва не беше поканена.

Русия осмиваше събитието от разстояние. Решението на Китай да не вземе участие направи почти сигурно, че срещата на върха няма да успее да постигне целта на Украйна да убеди големите страни от "Глобалния юг" да се присъединят към изолирането на Русия.

Бразилия присъства само като "наблюдател". И в крайна сметка Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Южна Африка отказаха да сложат подпис под комюникето на срещата на върха, въпреки че някои спорни въпроси бяха пропуснати с надеждата за събиране на по-широка подкрепа.

Все пак конференцията предостави на Киев шанс да демонстрира подкрепата от страна на западните съюзници, от която страната твърди, че се нуждае, за да продължи да се сражава срещу много по-голям враг.

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Отсъствието на силни съюзници на Москва, като Китай, обаче ще притъпи потенциалното въздействие на конференцията