Украинският президент Володимир Зеленски очаква Русия да засили офанзивата си на североизток. Това заяви самият той в ексклузивно интервю за "Франс прес".

Президентът предупреди, че Киев разполага само с една четвърт от противовъздушната отбрана, от която се нуждае, за да удържа фронтовата линия.

Руските сили, които през последните месеци постигнаха само умерен напредък, започнаха изненадващо нападение в Харковса област на 10 май, което доведе до най-големите им териториални придобивки от година и половина насам.

Зеленски посочи, че руските войски са успели да напреднат между 5 и 10 километра по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили. Според него обаче областта може да бъде "първата вълна" в по-широка офанзива.

"Няма да кажа, че това е голям успех за Русия, но трябва да разсъждаваме трезво и да разберем, че те навлизат по-дълбоко в нашата територия", призна той.

По негови думи ситуацията в района на Харков е "под контрол", но "не е стабилизирана".

Той отново поиска от съюзниците да изпратят повече противовъздушна отбрана и изтребители, за да могат украинските сили да се борят с превъзходството на Русия във въздуха на фона на продължаващата вече трета година война.

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Руските сили са навлезли най-много на 10 километра навътре от границата

"Към момента разполагаме с около 25% от необходимото за защита на Украйна. Говоря за противовъздушна отбрана", отчете Зеленски.

Украйна се нуждае от "120 до 130" изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да постигне въздушен "паритет" с Русия, изчисли той.

Вчера руският президент Владимир Путин обясни, че североизточната офанзива е в отговор на обстрела на Украйна по граничните региони и че Москва се опитва да създаде "зона за сигурност".

Руските сили са превзели 278 квадратни километра между 9 и 15 май, което е най-големият им успех от края на 2022 г.

И двете страни съобщиха, че руските войски продължават да настъпват. Руското министерство на отбраната обяви, че досега неговите сили са превзели 12 села в Харковска област.

Украйна евакуира почти 9000 души от североизточната гранична зона, откакто Русия започна атаката.

Путин заяви, че на този етап няма намерение да превземе Харков - вторият по големина град в Украйна, на около 30 километра от границата. Над 1 милион души все още живеят там.

Областният управител на Харков Олег Синегубов обаче предупреди, че Русия набира позиции близо до Лукянци, село на около 20 километра североизточно от града.

Зеленски от Харков: Ситуцията на фронта е изключително трудна, но под контрол

Зеленски от Харков: Ситуцията на фронта е изключително трудна, но под контрол

Украинският лидер посети застрашения от руските сили град

Киев изтегли войските си от този район тази седмица заради силен огън и изпрати подкрепления.

Военни анализатори смятат, че североизточната офанзива може да цели допълнително разтягане на украинските войски и ресурси, като Русия използва своето предимство в жива сила и боеприпаси.

Командващият украинската армия Олександър Сирски заяви, че Русия се опитва да принуди Украйна да изтегли още повече войски от резервите си.

"Съзнаваме, че предстоят тежки битки и врагът се готви за това", посочи той.

Докато очаква разширяваща се руска офанзива, Зеленски призна, че има проблеми с персонала и бойния дух в редиците на Украйна, които често са превъзхождани по въоръжение и численост.

Армията на Украйна се опитва да набира нови служители, тъй като бойците са изтощени и гневни от липсата на ротация.

Много украински войници се сражават повече от две години, без възможност да бъдат уволнени.

Съгласно противоречивия закон за мобилизация, който влиза в сила от днес, Киев намали възрастта за наборна служба на мъжете от 27 на 25 години и затегна наказанията за тези, които избягват призовки.

Законодателите обаче отхвърлиха предложението да се даде възможност на войниците, които са служили повече от 36 месеца, да бъдат уволнени.

Подоляк: Украйна няма да допусне пробив на фронта край Харков

Подоляк: Украйна няма да допусне пробив на фронта край Харков

През следващите седмици ситуацията на бойното поле в Украйна може да бъде коренно различна, според президентския съветник

Вчера Зеленски подписа и закон, позволяващ наемането на затворници за армията в замяна на условно освобождаване.

Въпреки че западните съюзници настояват за бързо прекратяване на войната, Зеленски изтъкна, че Украйна все още играе дългата игра.

"Западът иска войната да приключи. Точка. Колкото е възможно по-скоро. И за тях това е справедлив мир", отбеляза той.

Но за Украйна "окончателната победа ще доведе до поражение на Русия".

Украинските власти съобщиха, че руските сили са започнали да унищожават Волчанск - почти изоставен град близо до границата с население от около 18 000 души преди войната.

Те ги обвиниха и че са заловили десетки цивилни, които да използват като "живи щитове", за да защитят своя команден щаб.

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Русия започнала офанзивата в областта заради украинския обстрел срещу граничните райони

Киев предприе една от най-големите си въздушни атаки от седмици в нощта на четвъртък срещу петък, изстрелвайки дронове към Русия и анексирания Кримски полуостров.

Руската армия съобщи, че е свалила над 100 украински дрона над южната част на страната, Крим и Черно море.

Властите в множество руски области съобщиха за щети.

В крайбрежния град Туапсе в Краснодарския край украински дронове удариха петролна рафинерия за втори път тази година, предизвиквайки голям пожар.

Няколко пожара избухнаха и след атака с дрон срещу Новоросийск - ключов пристанищен град също в Краснодарския край.