Украинският президент Володимир Зеленски във вторник изрази разочарование от военните лидери, след като те добавиха ограничения върху движението на военен персонал. Решението за новите ограничения е било взето без одобрението на президента.

Новите ограничения ще изискват украинските наборници, резервисти и други лица, подлежащи на военна служба, да получават разрешение от военните териториални центрове за набиране и социална подкрепа, за да напуснат тяхната територия, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във вторник.

Публичното несъгласие е рядкост сред украинските власти. Това дойде, когато украинските защитници отвърнаха на руските военни, ограничавайки сраженията в източната част на страната.

Забраняват на украинците в мобилизационна възраст да напускат местожителството си без знание на военните

Забраняват на украинците в мобилизационна възраст да напускат местожителството си без знание на военните

Предвижда се от октомври 2022 г. и жените с военна специалност в Украйна да са на военен отчет

"Уважаеми граждани - наборници и военнослужещи! Напомням ви, че войната продължава. Вашата страна има нужда от вас", каза Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили в публикация във Facebook, предадена от "Укринформ".

Всички, които все още не са се регистрирали или не са подновили военната си регистрация, трябва да го направят. Тези от вас, които планират да напуснат своите области и райони, трябва да получат разрешение от териториалния център, заяви още той.

Зеленски разкритикува решението, като каза, че то не е трябвало да бъде взето без негово участие и че е предизвикало "много спорове".

"Виждам, че има различни оценки за такова решение. Има неразбиране и дори възмущение в обществото", каза той и добави, че е инструктирал военните ръководители да му предоставят повече подробности за решението на среща в сряда.