Връщането на украинския национален флаг на деокупираните територии означава, че мирният и социално сигурен живот отново става възможен. Това каза президентът Володимир Зеленски в нощното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

Днес проведох заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ. Основната точка в дневния ред е движението ни за освобождаване на цялата украинска земя и всичко, което е необходимо за провеждането на нашата отбранителна операция. Доставката на оръжия и боеприпаси, взаимодействието с партньорите, материалното осигуряване, противодействието на нови видове оръжия, с които разполагат окупаторите.

ВВС на Украйна са нанесли повече от 10 удара срещу Русия

ВВС на Украйна са нанесли повече от 10 удара срещу Русия

В посока Херсон руските войски са понесли значителни загуби и евакуират ранените през Днепър

Разбира се, не мога да разкрия конкретни въпроси, които са били обсъждани от щаба. Но повечето от докладите, приетите доклади и одобрените планове определено ще зарадват украинците. И определено ще огорчат окупаторите.

Защото те ще бъдат отговорни за цялото си зло. Те ще отговарят пред нашите оръжия, украинския съд и международното право. Никой от тях няма да го избегне, закани се Зеленски.

Между другото, днес искам да поздравя личния състав на оперативно-стратегическата група "Олександрия" за създаването на условия за успешно настъпление, за планирането и подготовката на активни действия в района на Херсон. Тези наши действия, които вече дават осезаем резултат. И ще има още. Само през този ден в Херсонска област от фиктивния референдум бяха освободени и стабилизирани селища като Нововоскресенске, Новогрихоривка и Петропавливка. Движението продължава, отчете Зеленски.

Искам също така да почета воините от нашите военновъздушни сили, които днес успяха да свалят шест ирански дрона, които окупаторите се опитаха да използват срещу нашите градове. Три безпилотни летателни апарата бяха свалени от зенитни войски на 302-ри зенитно-ракетен Харковски полк, а още три бяха свалени от наши бойни пилоти от 204-та Севастополска бригада тактическа авиация. Благодаря за точността, момчета!

А сега ще се обърна към окупаторите.

Зеленски: Освободени са територии, където Русия проведе референдумите

Зеленски: Освободени са територии, където Русия проведе референдумите

Украинската армия извършва доста бързо и мощно настъпление в южната част на страната

Дори да намерите някъде по света някое друго оръжие със същото "естествено" име за вашия "Руски свят", като тези ирански "Шахиди", с които се опитвате да бомбардирате нашите градове, като Бяла Църква така или иначе няма да помогне. Вие вече сте загубили.

Вие загубихте, защото дори сега, на 224-ия ден от пълномащабната война, вие трябва да обясните на вашето общество защо е необходимо всичко това: тази война, фалшивата мобилизация и самоунищожението на всички перспективи на вашия народ.

Когато хората се чувстват прави и когато са на своя земя, те сами знаят всичко. Те не се нуждаят от фанатични лекции по "алтернативна история" и политически информационни сесии всеки ден - било на среща с учители, било на среща за хода на сезонната работа по прибиране на реколтата.

Украинците знаят за какво се борят. Все повече граждани на Русия осъзнават, че трябва да умрат, просто защото един човек не иска да сложи край на войната. Ясно е кой ще спечели.

Днес в Лиман, Святохирск и Ярова на Донецка област беше добавен още един знак за връщане към нормалния живот - възобновихме изплащането на пенсиите там. Ние също така предоставяме хранителни комплекти и хуманитарна помощ. Връщането на украинското знаме означава, че отново е възможен мирен и социално сигурен живот за Донбас и всички други територии, които са били временно окупирани от Русия.

Днес имаме няколко събития, които силно потвърждават вярата на света в бъдещето на Украйна, доверието на света в нашата сила.

Започваме присъединяването на Украйна към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя е една от най-престижните световни организации, обединява 38 най-силни държави. Това са демокрации, това са пазарни икономики, това е по-голямата част от световния икономически потенциал. От Австрия до Япония, от Съединените американски щати до Южна Корея, от Канада до Турция. Украйна ще бъде сред тях и в този формат.

Подадохме молбата си за прием, тя беше утвърдена от Организацията. Украйна получи специален статут на присъединяваща се страна. И ще изпълним всички необходими условия за пълноправно членство.

Зеленски и Столтенберг обсъдиха евроатлантическата интеграция на Украйна

Зеленски и Столтенберг обсъдиха евроатлантическата интеграция на Украйна

На 30 септември Украйна подаде молба за членство

Още тази година регионалният офис на Организацията ще започне работа в Киев. За нас това ще означава още една мощна линия на икономическо, технологично и ценностно сътрудничество с глобалната общност, каза още Зеленски.