Украйна разширява международните си връзки всяка седмица, за да получи всичко необходимо и да сложи край на войната възможно най-скоро. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

В неделя той отдели основно в обръщението си визитата на полския президент Анджей Дуда. Зеленски припомни отличните двустранни отношения, както и изрази благодарност за направеното от Полша за украинските бежанци от войната.

Дуда: Украйна на срещата на ЕС през юни трябва да получи статут на кандидат

Дуда: Украйна на срещата на ЕС през юни трябва да получи статут на кандидат

По време на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски

Украйна подготвя законопроект, с който при евентуална война в Полша, поляците да могат да се ползват със същите права в Украйна. Но аз се надявам те никога да не прибягват до него, заяви Зеленски. 

Но нека покажем нашата благодарност и уважение. Искам това да бъде елемент от новата ни политика за съседство. Трябва да разрешаваме спорове и да премахнем натиска от миналото от нашите съвременни отношения с всички уважавани съседи на Украйна, които не са окупатори на страната ни, каза той.

Постигнато е и решение, което ще революционизира реда на нашата граница. Въвеждаме общ митнически контрол с Полша. Това значително ще ускори преминаването на процедурите на границата. Премахва повечето корупционни рискове.

Анджей Дуда: Украйна сама трябва да реши бъдещето си

Анджей Дуда: Украйна сама трябва да реши бъдещето си

Появиха се тревожни гласове, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на Путин

Зеленски съобщи, че с полския му колега са обсъдили по-строги санкции срещу Русия. И за това какви стъпки са необходими за реализиране на общата цел - пълноправното членство на Украйна в ЕС, каза още държавният глава.

Вечерта разговарях с британския премиер Борис Джонсън за нашата среща, за преговорите, за ситуацията на бойното поле. Търсим как да увеличим обема на нашия износ, преди всичко на селскостопанска продукция. Както и обемът на вноса на горива в Украйна, заяви още Зеленски.

Джонсън признава пред Украйна, че Западът се е забавил да отговори на руската заплаха

Джонсън признава пред Украйна, че Западът се е забавил да отговори на руската заплаха

Освен ракети Brimstone, Британия праща дронове оборудване за електронна война, радари и устройства за заглушаване на GPS

Подготвям се да започна нова седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на държавата ни. В понеделник ще се включа в дискусиите във форума в Давос. Това е най-влиятелната световна икономическа платформа, където Украйна има какво да каже. Ще има и други публични изяви през цялата седмица, включително обръщение към общността на Станфорд. Както и специален формат за комуникация с политическите и експертни общности на Индонезия, съобщи президентът.