Президентът Володимир Зеленски обсъди отбранителните нужди на Украйна, продължаването на финансовата и хуманитарна подкрепа с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо.

"Както винаги, ползотворни преговори с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. Отбранителните нужди на Украйна, продължаването на финансовата и хуманитарна подкрепа за страната ни, икономическото и инвестиционното сътрудничество са сред основните въпроси", написа Зеленски в Telegram, цитиран от "Укринформ".

Зеленски благодари на канадците, че "стоят до Украйна за нашата победа".

Министерството на отбраната на Канада заяви, че самолети на канадските въоръжени сили са доставили повече от 6000 тона военна помощ за Украйна от началото на войната в Украйна.

По-рано през септември Отава съобщи, че ще допринесе с 33 милиона канадски долара (24,5 милиона долара) за ръководено от Великобритания партньорство, което купува оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна.  Приносът е част от военната помощ на стойност 500 милиона канадски долара за Киев, която премиерът обяви през юни.

Канада, дом на една от най-големите украински диаспори в света, е яростен поддръжник на Киев. Отава е предоставила над 8 милиарда канадски долара за Украйна, включително около 1,8 милиарда канадски долара военна помощ.

Зеленски пристигна в Канада

Зеленски пристигна в Канада

До момента Канада е осигурила помощ за Украйна на стойност 6 млрд. долара

Припомняме, че Зеленски пристигна в петък в Канада за първи път след началото на войната. Той бе посрещнат от Трюдо на летището в Отава.

Зеленски пристигна от Вашингтон, където се надяваше да осигури допълнителна помощ за Украйна. По-рано през седмицата той призова световните лидери да продължат да подкрепят Украйна, за да помогнат в борбата срещу Русия. Дипломатическото напрежение нараства, след като Зеленски разкритикува Полша, Словакия и Унгария заради забраната на вноса на украинско зърно.

По-рано тази седмица Канада потвърди ангажимента си към Украйна. Ще продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим украинския народ, посочи Боб Рей, посланик на Канада в ООН.

Зеленски ще се обърне отново към канадския парламент, за да призове за продължаване на подкрепата от страна, която вече е предоставила оръжия, танкове и обучение за украински войници. До момента Канада е осигурила помощ за Украйна на стойност 6 млрд. долара.

В САЩ републиканският скептицизъм относно финансирането на войната нараства въпреки молбите на президента да не се обръща гръб на Украйна. Конгресът на САЩ е одобрил повече от 110 млрд. долара помощ за Украйна. Американските сенатори са силно разделени по отношение на помощта за Киев.

Канада дава 24,5 млн. долара за ПВО на Украйна

Канада дава 24,5 млн. долара за ПВО на Украйна

Инициативата е част от ръководено от Великобритания партньорство, което купува оборудване за ПВО на Украйна