Руските войски държат Запорожката атомна електроцентрала за "заложник" и безопасността ѝ не може да бъде гарантирана, докато не се изтеглят от нея. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Руските войски окупираха Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, от първите седмици на нахлуването си в Украйна и оттогава не са показали никакво желание да се откажат от контрола върху нея.

"Държането на атомна електроцентрала за заложник повече от година със сигурност е най-лошото нещо, което се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика", подчерта Зеленски във вечерното си видеообръщение и заклейми руското присъствие там като "радиационно изнудване".

Коментарът му дойде след среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси във водноелектрическата централа Днепър - североизточно от Запорожката АЕЦ.

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

Гроси коментира, че заради боевете, "всеки път хвърляме зарове и ако това да продължава, един ден късметът ни ще изчезне"

Инициативите за възстановяване на безопасността и сигурността са "обречени на провал" без изтегляне на руските войски от централата, предупреди Зеленски.

Русия и Украйна редовно си отправят взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

От септември екип на МААЕ е разположен в централата, за която Киев твърди, че Москва използва като щит за войските и военната си техника.

Росенергоатом: Украйна не се е отказала от плана да превземе Запорожката АЕЦ

Росенергоатом: Украйна не се е отказала от плана да превземе Запорожката АЕЦ

Демилитаризацията на централата е неприемлив сценарий за Русия

Гроси многократно е призовавал за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ и се очаква да я посети отново тази седмица. Той се опита да преговаря и с двете страни, но през януари призна, че посредничеството за постигане на споразумение става все по-трудно.

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.

Вчера Зеленски посети Запорожка област като част от обиколката си на фронтовите линии, откакто висш генерал обяви, че скоро може да последва украинско контранастъпление.