Лондон помага на Киев от първия ден на войната, каза Володимир Зеленски в британския парламент по време на своето едва второ посещение извън Украйна след началото на руската агресия на 24 февруари миналата година, цитира думите му Руската служба на Би Би Си. В парламента Зеленски бе посрещнат с продължителни овации и поканен на сцената с думите "Слава на Украйна!", които председателят на парламента произнесе на украински език.

"Великобритания - протегнахте ръка за помощ, когато светът все още не разбираше как да отговори", каза Зеленски и благодари на Борис Джонсън, който беше министър-председател през февруари 2022 г. Зеленски също благодари на действащия премиер Риши Сунак за факта, че Обединеното кралство се съгласи да прехвърли 14 танка на Украйна.

Той също така призова съюзниците да подкрепят Киев с оръжия и поиска бойни самолети за Украйна.

"Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим!" - призова Зеленски и предложи нов лозунг за съвместната борба на Великобритания и Украйна срещу руската агресия: "Криле за свобода."

Той благодари на Великобритания за военната помощ под формата на танкове и други оръжия, но отбеляза, че сега Украйна се нуждае от изтребители, за да защити небето си от руски ракети.

Точно по време на речта си Зеленски връчи на председателя на парламента Линдзи Хойл каската на един от най-признатите и успешни украински пилоти. Той я нарече символ на това, че продължаваме да се борим заедно в небето: "Във Великобритания кралят е пилот на ВВС, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал."

"Днес ще напусна парламента, като предварително благодаря на всички вас за мощните английски самолети", каза Зеленски.

Зеленски също така подчерта, че е важно да се поддържа "световен ред, основан на правила", а тези, които инвестират в терора, трябва да бъдат държани отговорни и трябва да компенсират загубите на тези, които са пострадали от него. Затова Зеленски отново призова за създаването на специален трибунал за руското ръководство.

В речта си Зеленски сравни случващото се със съвместната борба на Украйна и Великобритания срещу нацистките нашественици по време на Втората световна война, като заяви, че сега "ново зло надига глава".

"Русия ще загуби", каза Зеленски. "Всеки агресор ще загуби. Нашата победа ще промени света и светът се нуждае от тези промени за дълго време."

Зеленски произнесе реч пред членовете на двете камари на парламента, сред които присъстваха и двамата бивши премиери Борис Джонсън и Тереза Мей, в Уестминстър Хол - историческата сграда, в която се провеждат важни държавни събития. Това е и мястото, където британците се сбогуваха с кралица Елизабет II.

Володимир Зеленски ще проведе аудиенция и с крал Чарлз III в Бъкингамския дворец.

Той ще използва изненадващата си визита в Обединеното кралство, за да види как украинските войски се обучават от британските въоръжени сили.

Британският премиер Риши Сунак ще разшири обучението, предоставено от Обединеното кралство, като бъдат включени също пилоти на изтребители и морски пехотинци. Освен това той обеща дългосрочни инвестиции в армията на Украйна.

"Посещението на президента Зеленски във Великобритания е доказателство за смелостта, решимостта и борбата на неговата страна, както и за неразрушимото приятелство между нашите две държави", подчерта Сунак=

За последно Зеленски посети Великобритания през октомври 2020 г. Това ще бъде второто му пътуване извън страната от началото на инвазията, след като през декември посети САЩ.