Китайският президент Си Дзинпин по-рано е обещал да не продава оръжие на Русия. Това заяви в четвъртък украинският му колега Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН. 

Зеленски припомни телефонния си разговор с китайския лидер Си Дзинпин, който се проведе през април 2023 г.

Президентът на Украйна заяви това по време на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън в Италия в кулоарите на срещата на лидерите на Г-7, съобщава УНИАН.

"Той каза, че няма да продава никакви оръжия на Русия. Това е първото. Ще видим. Но той пое ангажимент. Второ, знаете много подробно каква е нашата Формула за мир. Тя е отворена за всички на базата на Хартата на ООН", подчерта Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че Формулата за мир на Украйна се основава на принципите на териториалната цялост, суверенитета, ядрената безопасност и безопасността на храните.

"Ако Китай има алтернативен поглед върху това, тогава той може да подготви алтернативна формула за мир. Ако споделяме общи възгледи по този въпрос, както на глобално ниво с целия свят, според мен ако споделят същото път към мир, тогава ще намерим диалог", каза Зеленски.

В същото време Байдън заяви, че "Китай не доставя оръжия" на Русия, но създава възможност Русия да произвежда оръжия. По-специално това се отнася за технологиите, които позволяват това. Според него по този начин Китай помага на Русия.

Шарл Мишел разочарован, че Китай бойкотира срещата за Киев в Швейцария

Шарл Мишел разочарован, че Китай бойкотира срещата за Киев в Швейцария

Китай заяви в края на миналия месец, че няма да участва в мирната конференция

Припомняме, че Байдън и Зеленски в четвъртък подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в четвъртък разкритикува решението на Китай да бойкотира мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария през следващите дни. 

Китай заяви в края на миналия месец, че няма да участва в мирната конференция, защото не отговаря на изискванията на Пекин, включително участието на Русия.

Зеленски обвини Пекин, че помага на Москва да провали срещата, обвинение, което външното министерство на Китай отрече.

Кремъл: Дори САЩ не могат да изнудват със санкции Китай

Кремъл: Дори САЩ не могат да изнудват със санкции Китай

Санкциите ще са заради предполагаемата подкрепа на Пекин за руския военно-промишлен комплекс

Около 40 държавни и правителствени ръководители, заедно с делегации от 90 държави и организации се очаква да присъстват на срещата на върха, която ще се проведе през уикенда.

Русия не е поканена и отхвърли събитието като западна пропаганда.

Целта на срещата на върха е да подготви почвата за последваща мирна среща на върха с руско участие. Ще бъдат обсъдени и продоволствената сигурност и ядрената безопасност.

По-рано в четвъртък Швейцарският национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи за атаки срещу държавни уебсайтове преди срещата на върха.

"Атаките бяха очаквани и се предполага, че са във връзка със срещата на върха. Те доведоха до незначителни прекъсвания, които бяха в определения толеранс. Работата на засегнатите блокове не беше значително засегната", се казва в изявление на NCSC.

Държави се отказват в последния момент да участват в срещата за мир в Швейцария

Държави се отказват в последния момент да участват в срещата за мир в Швейцария

Броят на участниците намалява от 93 на 78

Китай лобира пред правителствата за свой алтернативен мирен план за Украйна, казаха 10 дипломати, като един от тях нарече кампанията на Пекин "фин бойкот" на световната среща в Швейцария.

Не е ясно какво въздействие е оказало лобирането на Китай, но броят на регистрираните участници на срещата на върха в Люцерн е намалял от 107, които според офиса на Зеленски са били потвърдени до началото на юни.