Украйна е разработила план за нова контраофанзива, разкри президентът Володимир Зеленски. "Да, имаме план за контранастъпление. Определено ще спечелим. Нямаме алтернатива. Но не мога да обещая това и да назова датата", подчерта той в интервю за BILD.

Държавният глава отбеляза, че за постигането на тази цел украинските военни се нуждаят от оръжия, включително от САЩ.

"Да, Русия има повече хора, повече оръжия. Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи. Така че ние ще получим определени технологии. И ако продължим да увеличаваме производството, ако получим лицензи от нашите партньори, не става въпрос за броя на хората. Става въпрос за качеството на оръжията", каза той.

Президентът коментира и въпроса за преговорите със страната агресор.

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

Хвалбите на фаворита на републиканците за президент всъщност крият отказ от територии за Киев и според експерти, това е много лоша сделка

"Тук ние се занимаваме с Путин. Всичко, което той е казал досега - след това е действал по различен начин. Ние не можем да му се доверим. Можем да се договорим за всичко, но въпросът е дали той ще го спази", обясни Зеленски.

В същото време, позовавайки се на призивите за замразяване на войната, президентът заяви, че Путин използва тази пауза само за да се подготви за нова атака.

"Разбира се, някои ще бъдат доволни. Светът ще каже: "Да, успяхме да замразим конфликта, ракетите не летят".

Но това ще е така само докато Русия не увеличи производството и запасите от военно оборудване, ракети, безпилотни самолети и не анализира всички грешки, които допусна в началото", заключи той.

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Той определи като незаконни президентските избори в окупираните от Русия украински територии