Украинският президент Володимир Зеленски в събота определи изключването на Русия от съветите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и Международната морска организация като "съвсем справедливо".

Това заяви държавният глава в нощното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Важно е, че Русия загуби влиянието си в две международни институции тези дни", каза той.

Русия подготвена санкциите на Запада да продължат с години

Русия подготвена санкциите на Запада да продължат с години

Влиянието на САЩ върху световната икономика отслабва, отчита Песков

Той уточни, че има предвид Организацията за забрана на химическите оръжия и Международната морска организация, като последната е една от ключовите организации в света, която отговаря за морската безопасност.

"Наистина там няма място за терористи. И повече няма да има руски представители в ръководните органи. Това е съвсем справедливо", каза Зеленски.

По-ранни съобщения гласяха, че Русия не е преизбрана в Съвета на Международната морска организация за 2024-2025 г., както и в Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Ядрената агенция на ЕС: Вносът от Русия на ядрено гориво отново се увеличава

Ядрената агенция на ЕС: Вносът от Русия на ядрено гориво отново се увеличава

Пет държави от ЕС експлоатират съветски реактори ВВЕР и вероятно ще повишат вноса

Русия предполага, че санкциите срещу нея от Съединените щати и техните съюзници ще продължат много години, но изтъкна, че влиянието на САЩ върху световната икономика отслабва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Русия често се хвали, че нейната икономика се е оказала по-устойчива от очакваното предвид безпрецедентните западни санкции заради войната в Украйна.

Страната обаче е изправена пред постоянна инфлация и недостиг на работна ръка, а нейният икономически растеж, който възлизаше на 5% на годишна база през октомври, се основава предимно на огромно увеличение на военното производство.