Президентът на Украйна Владимир Зеленски коментира днешните изявления на Владимир Путин, който определи изтеглянето на украинските войски от четири региона на страната и отказа на Киев да се присъедини към НАТО като условия за прекратяване на войната.

В интервю за италианския телевизионен канал SkyTG24 Зеленски сравни предложенията на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер, който също издигна нови териториални претенции към съседните държави.

"Относно тези съобщения, те са ултиматумни. Те не се различават от предишните ултиматуми. Вие и аз наистина виждаме, че това е второто възраждане на нацизма. Това е нова вълна, защото този нацизъм е руски" заяви Володимир Зеленски.

"Тези послания са същите, които е имал Хитлер... Изминаха по-малко от сто години, откакто той каза: "Дайте ми част от Чехословакия - и всичко свърши." Не, това е лъжа, исторически. След това той имаше Полша: "Дайте ми част от Полша." След това имаше окупация на цяла Европа.

Според Зеленски не може да се вярва на изявленията на Путин, че войната ще приключи с анексирането на четири украински области и той няма да спре дотук.

"Путин следва същия път като Хитлер. Днес той вече говори за четири региона, а преди това бяха Крим и Донбас."

Путин обяви своя мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Путин обяви своя мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Той иска и премахване на санкциите срещу Русия

По време на среща в петък с ръководството на руското външно министерство Путин каза, че не става дума за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване, като увери, че на украинските въоръжени сили ще бъде гарантирано безопасно изтегляне на войските. Ръководителят на Кремъл каза още, че споразуменията за прекратяване на войната трябва да включват отмяна на санкциите срещу Русия.

В събота и неделя в Швейцария ще се проведе международна конференция за мирното разрешаване на войната в Украйна, на която ще бъде обсъден украинският план за прекратяване на конфликта.

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Това каза в петък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, докато рекламира военните успехи на Кие