Русия се опитва да увери света, че иска мир, но създава всички предпоставки за ескалация.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение км украинския народ, цитирано от агенция Укринформ.

"Край държавните ни граници е концентрирано голямо количество руски войски. Официално Русия нарича това учение. Неофициално целият свят нарича такива неща шантаж. Вълнува ли ни това? Да. Иска ли Украйна, както и международните й партньори, войските да бъдат изтеглени от нашите граници? Да. Руската федерация постоянно повтаря, че иска мир, но същевременно създава всички предпоставки за ескалация." - посочи Зеленски.

Русия скоро ще има над 120 000 войници по границата с Украйна

Русия скоро ще има над 120 000 войници по границата с Украйна

Киев поиска от Запада да наложи икономически санкции

Според него това е нелогично, но не е неочаквано. Същевременно той смята, че това не означава, че ескалацията е неизбежна. Нещо повече - Украйна смята да се бори за мир с дипломатически средства.

"Нашият принцип и прост: Украйна не започва война първа, но Украйна винаги устоява до последно. Какво трябва да правим? Първо, да осъзнаем, че заплаха представляват не само чуждите войски, но и нашите емоции. Как реагираме на информацията и откъде я получаваме. Струва си три пъти да помислим трябва ли днес да се доверяваме безапелационно на експерти от интернет, "надеждни" медийни източници, вътрешна информация от анонимни канали в Телеграм? Слухове в маршрутката, на пазара и до входа? Слухове от познати, чиито познати имат познати в Министерството на отбраната и под секрет са споделили секретна информация?" - каза още украинският президент.

По думите му, не заслужават доверие и изявленията на някои политици, за които са от значение не интересите на хората, а техните гласове.

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Зеленски поиска среща с Путин