Основата на възможностите на лидера на Кремъл Владимир Путин е терорът, така че всяко ограничаване на терористичния потенциал на Русия е принуда към мир.

Това каза във видеообръщение Владимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

"Путин няма нищо друго освен терор. Това е основата на неговите възможности. И всяко ограничаване на терористичния потенциал на Руската федерация принуждава Русия към мир. Нашите оръжия за защита на украинските позиции, нашите съвместни дипломатически усилия в името на Формулата на мира, нашата работа за юридическата отговорност на Русия за войната - всичко това приближава мира", каза той.

Президентът каза, че руските убийци активно използват управляеми авиационни бомби в района на Часов Яр, в Покровско направление, близо до Липци в Харковска област и в други райони на бойни действия.

Украйна съобщава за две руски атаки в Харковска област

Украйна съобщава за две руски атаки в Харковска област

Според доклада и двете са били отбити

"Това ни връща към необходимостта от противовъздушна отбрана - от допълнителни отбранителни системи, които биха могли значително да намалят трудностите за нашите войници и заплахата за нашите градове и общности. Това се отнася и за подготовката за прехода на нашите ВВС към нов бой За съжаление в свободния свят все още липсва ефективност в тези две задачи", каза държавният глава.

Според него украинските власти имат обещаваща работа с няколко партньора в това отношение.

"Ние правим всичко възможно, за да се уверим, че денят ще дойде възможно най-скоро, когато можем да добавим петриотските сили към нашите източни региони, нашите градове като Харков, Суми и други. Благодарен съм на всички наши партньори, които разбират тази нужда и нейното значение - истинската стратегическа сила на противовъздушната отбрана в тази война", каза Зеленски.

Освен това президентът каза, че днес е обсъдил ситуацията, по-специално в Донецка и Харковска области, с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски.

Зеленски: Настъплението към Харков е само началото на по-голяма руска офанзива

Зеленски: Настъплението към Харков е само началото на по-голяма руска офанзива

Украинският лидер очаква Москва да засили натиска на североизток