Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва благодари на руския президент Владимир Путин за факта, че СССР обучава военните на страната по време на борбата за независимост на републиката. Това съобщи пресслужбата на Кремъл.

"В миналото, когато се борехме за независимост, вие ни дадохте подкрепа, включително и обучението за нашите военни", каза Емерсон Мнангагва. Според него, след независимостта, Зимбабве се фокусира върху икономиката.

Путин от своя страна заяви готовността на Русия да направи всичко, за да може сътрудничеството между страните да е от полза за техните народи.

През декември съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън заяви, че Русия и Китай, чрез своите "хищнически" действия, заплашват финансовата независимост на африканските страни и американските национални интереси. Според него Москва действа в разрез с интересите на жителите на континента. Русия "продължава да продава оръжия и да инвестира в Африка в замяна на гласове в ООН", предупреди Джон Болтън.